Danmark

Månedsprognose

Udsendt 16. april 2024 (gældende fra 22. april til og med 31. maj)

Det kølige aprilvejr med sol og byger samt risiko for nattefrost ser ud til at fortsætte til et stykke ind i maj måned. Vejrtypen vil dog stadig smage af forår, idet de kommende uger overordnet vil byde på mindre vind og knap så meget regn. Fra omkring midten af maj ser det ud til at lunere luft nærmer sig fra øst eller syd, og det kan endda blive prydet med mere tørt og solrigt vejr.

Uge 17 (22/4 – 28/4):
Højtryk ser ud til at dominere over den østlige del af Nordatlanten, fra vest for De Britiske Øer og op over Norskehavet. Det holder de atlantiske lavtryk vest for Skandinavien, og vi får generelt mindre vind og nedbør.
I begyndelsen af ugen vil en højtryksryg over Skandinavien give os mest tørt og ret roligt vejr med gode solchancer, men efterhånden kan et lavtryk passere Danmark fra nordøst og give en periode med skyer, regn og lidt opfriskende vind, efterfulgt af en blanding af byger og sol samt aftagende vind.
Prognosen for den anden halvdel af ugen er mere usikker. Der er tendenser til, at en ny højtryksryg vil bygge op over især Nordskandinavien, hvilket i så fald vil give os overvejende stabilt og tørt vejr med gode solchancer samt lidt stigende dagtemperaturer. Men helt stabilt ser det ikke ud, og derfor kan det ikke udelukkes, at mindre lavtryk med skyer, regn og byger også kan bevæge sig frem imod landet fra øst.
Dagtemperaturen ventes først typisk op mellem 6 og 10 grader, senere op mellem 8 og 13 grader. Nattetemperaturen ventes først typisk ned mellem 3 graders frost og 5 graders varme, senere ned mellem frysepunktet og 7 graders varme, mildest ved kysterne.   

Samlet set ventes temperaturen at ende noget eller måske en del under det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne forventes omkring eller lidt over de normale for årstiden, hvilket svarer til ca. 6-16 mm, mest nedbør i den sydlige og østlige del af landet, mindst i Nordjylland.

Uge 18 (29/4 – 5/5):
Prognoserne viser ret tydelige indikationer på, at højtryk vil dominere over Nordatlanten, især vest for De Britiske Øer og op over Norskehavet samt i perioder ind over Skandinavien. Det vil betyde, at vi kan få flere dage med stabilt og tørt vejr med gode solchancer, og lidt stigende temperaturer.
Højtrykket skal dog kun vige en anelse fra Danmark før enkelte mindre lavtryk bevæger sig op over Danmark fra sydlige eller østlige retninger med skyer og noget regn eller byger.
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 10 og 16 grader, mens nattetemperaturen ventes ned mellem 2 og 8 grader, enkelte nætter med klart og stille vejr risiko for lokalt let frost.  

Samlet set ventes temperaturen at ende omkring normalen.
Nedbørsmængderne forventes omkring normalen, svarende til ca. 6-13 mm.

Uge 19 (6/5 - 12/5):
Vejrudviklingen er naturligvis noget mere usikker, når vi kigger længere frem i tiden. Prognoserne viser dog på stort set den samme tendens som i uge 18. Højtryk eller højtryksrygge ser ud til at dominere over Nordvest- og Nordeuropa, mens der er indikationer på generelt lavere lufttryk over Syd- og Centraleuropa.
Det vil i så fald give os overvejende stabilt og roligt vejr med perioder af tørt og solrigt vejr, dog ind imellem kan lavtryk fra Kontinentet medføre skyet vejr med lidt regn eller byger og en noget opfriskende og kølig østenvind.
Dagtemperaturen ser typisk ud til at nå op mellem 11 og 18 grader, mens nattemperaturen oftest vil nå ned mellem 3 og 9 grader, enkelte nætter med klart og stille vejr måske lokalt ned nær frysepunktet.

Samlet set ventes temperaturen at ende omkring eller lidt over normalen.
Nedbørsmængderne forventes lidt, eller måske noget under normalen, svarende til ca. 4-10 mm.

Oversigt for perioden 13/5 til og med 31/5:
Som vanligt er prognoserne usikre, når vi kigger så langt frem i tid. Der er dog fortsat tendenser til generelt højere lufttryk fra Island til Nordskandinavien, og noget lavere lufttryk over Syd- og Centraleuropa.
Højtrykket nord eller nordvest for Danmark kan give os perioder med tørt og mest solrigt vejr, men måske også en overgang med køligere vind fra øst.
Lavtryk fra Centraleuropa kan også ind imellem bevæge sig op over Skandinavien med skyer, en overgang regn og byger samt varmere luft. Det ser generelt ud til at blive varmere i den anden halvdel af måneden, og mod slutningen af maj kan vi måske en overgang få sommervarme.   

Samlet set ventes temperaturen at ende lidt over den normale for årstiden, med overvejende forårsvarm luft dog med mulighed for køligere perioder.
Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud til at ende omkring eller lidt under de normale for årstiden, dog med mulighed for mere nedbør lokalt i forbindelse med byger.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af Langtidsmeteorolog Martin Lindberg

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle