En vejrmodel er et meget vigtigt værktøj, når der skal laves vejrprognoser. For at lave så nøjagtige vejrudsigter som muligt, deltager DMI i et internationalt samarbejde omkring vejrmodeller, som DMI tilpasser særligt til danske forhold og behov.
Både ude i erhvervslivet og i befolkningen er gode og pålidelige vejrudsigter noget, man værdsætter meget. Men mange tænker måske ikke over, at DMI’s egne produkter og serviceydelser også er afhængige af vejrforudsigelser af høj kvalitet, og det stiller blandt andet krav til de processer, der ligger bag vejrprognoserne.
Hvad er en vejrmodel egentlig?
En vejrmodel er en simulering af atmosfæren og bruges til at lave vejrprognoser.
Modellen er et omfattende computerprogram, som fodres med store mængder af målinger fra atmosfæren. Den bygger på komplicerede koder og ligninger, som er baseret på de fysiske love, som gælder for atmosfæren. På den måde kan man med vejrmodeller beregne, hvordan vejrsituationen i den nære fremtid højst sandsynligt kommer til at tage sig ud. Nogle vejrmodeller har global dækning mens andre køres på et begrænset geografisk område.
DMI formidler prognoser fra globale modeller, primært fra det internationalt førende europæiske vejrcenter ( ECMWF = European Centre for Medium Range Weather Forecasts) men også fra egen vejrmodel.
DMI’s vejrmodel køres adskillige gange i døgnet i takt med at der kommer nye vejrdata fra atmosfæren. Det medfører en hyppig justering af vejrprognoserne i større eller mindre grad.
Prognoserne repræsenterer det bedst mulige svar på, hvordan vejret vil udvikle sig over tid. Ved DMI beregnes vejret op til ca. 2 døgn frem i detaljer for de geografiske områder, der er relevante for Danmark (se afsnittet om DMIs vejrmodel). På randen af disse geografiske områder tilføres modellen vejrinformation fra den globale model ved det internationalt førende europæiske vejrcenter ( ECMWF = European Centre for Medium Range Weather Forecasts). Denne kobling til data fra ECMWF er med til at sikre den bedst mulige prognosekvalitet. DMI’s model er mere finmasket og opdateres hyppigere end den globale model fra ECMWF, og derfor kan DMI tilføre ekstra værdi til danske brugere af vejrprognoser.