DMI’s prognoser kan blive endnu mere præcise ved hjælp af smartphones. Smartphones kan nemlig måle lufttryk og på den måde registrere voldsomme og pludseligt opståede vejrtyper som f.eks. skybrud.
Nederst i lommeulden bærer de fleste af os rundt på et kompliceret stykke teknologi - vores smartphones. Og netop disse telefoner kan få stor betydning for, hvor præcist fremtidens vejrudsigter kan forudsige f.eks. skybrud.
Gennem det sidste år har ph.d.-studerende ved DMI Kasper Stener Hintz fået 160.000 målinger af lufttryk ind om dagen ved at udnytte, at de fleste telefoner i dag fødes med trykmålere. Gennem en app har han indsamlet de store mængder data om atmosfæren, som kan få præcisionen i vejrudsigten til at nå nye højder.
Fanger farligt ud-af-det-blå-vejr
Vejrmodellerne er i dag relativt præcise, men de kan have svært ved at fange pludseligt opstående ændringer. Det er især her, de crowdsourcede data kan hjælpe, fortæller Kasper Stener Hintz:
”Der, hvor man virkelig vil vinde noget med målinger fra smartphones, er i korttidsprognosen – det vil sige 6-12 timer frem. Vi vil kunne opdage langt flere af de såkaldte ud-af-det-blå-vejrtyper. Det er typisk voldsomt vejr som skybrud, tordenbyger og de kraftige vindstød, som kan komme i forbindelse med det.”
Målinger fra smartphones er meget anvendelige, da der er så mange af dem. Tætheden gør, at selv små ændringer i vejrmønstrene kan registreres.
”Med så store mængder data, som dem man kan få ind med smartphones, begynder vi at se nogle strukturer, som vi ikke hidtil har kunnet se,” forklarer Kasper Stener Hintz.
Et tilsvarende antal observationer vil aldrig kunne lade sig gøre med autoriserede målestationer, da det vil være dyrt at etablere så mange stationer. Derudover får man med den nye metode målinger fra steder, hvor der ikke ellers er opstillet almindelige målestationer. F.eks. får man dobbelt så mange målinger ind fra Tasiilaq i Grønland ved hjælp af smartphone-målinger, som uden.