98 kommuners klima nu på dmi.dk

Hvem er varmest, koldest, vådest, tørrest, solrigest, solfattigst?

Danmark er et lille land. Alligevel varierer vejret og dermed klimaet betragteligt fra nord til syd, fra øst til vest og fra kysten og ind i landet.

Arbejder du med f.eks. anlæg, planlægning, dimensionering, spildevand eller klimatilpasning, så er der nu masser af lokal klima-information at hente i DMI- rapporten Klimadata Danmark, kommunale referenceværdier 2006-2015.

Rapporten beskriver de generelle vejr- og klima-forhold for hver enkelt af Danmarks 98 kommuner. Rapporten præsenterer også klimaet for de seneste ti år på måneds- og årsbasis i form af tal og grafer for solskinstimer, nedbørmængde og gennemsnitstemperatur i perioden 2006-2015.

Graf over temperatur, nedbør og sol for Furesø kommune

Eksempel på grafiske præsentation af data i rapporten. Data findes også på tabelform. Klik på grafikken for at gå til rapporten.

Rapportens data

Bagved rapporten ligger DMI's såkaldte basisdata. Basisdata er et kvalitetssikret, hulfrit datasæt fra observationsnettet.

Basisdata interpoleres i et grid-net for hele Danmark. Herefter beregnes en værdi for hver kommune ud fra en kommune-polygon bestående af de grid-celler, der dækker kommunen, samt en vægtning af de gridceller, der kun delvist dækker kommunen.

Kommune-klimadata beregnes grundlæggende som time- og døgnværdier, der efterfølgende kan danne basis for  måneds-, sæson- og årsværdier. De kan også danne basis for endnu længere perioder som rapportens 2006-2015.

Du finder rapporten her.

Du kan også hente rapportens data i regneark.

Medierne kan kontakte rapportens forfattere John Cappelen og Mikael Scharling via DMI's pressetelefon på 39 15 75 09.

Af Niels Hansen

© DMI, 24. oktober 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle