Se kortene: Så meget sne får vi de kommende døgn

Der er en hel del sne i prognoserne de kommende døgn. Den falder dog næppe hurtigt nok til at opfylde kravene til en snestorm.

Frem til lørdag morgen kan der falde op til 30 centimeter sne nogle steder i Vendsyssel. Det lyder voldsomt, men DMI's vagtchef Klaus Larsen har dog et par beroligende esser i ærmet.

"De seneste prognoser tyder på, at sneen ikke er helt tør. Og jo vådere den er, jo mindre er risikoen for, at den fyger", fortælle han.

Fygning var den faktor, meteorologerne fokuserede på i løbet af torsdagen. Snefaldet alene var nemlig ikke kraftigt nok til at afføde et varsel om snestorm.

"Før vi varsler snestorm, skal der falde mere end 10 centimeter i løbet af 6 timer, samtidig med at det blæser over 10 m/s. 10 centimeter på 6 timer ser vi dog ikke på noget tidspunkt de kommende døgn. Vi når vel op på en 5-6 cm hver 6. time, når der kommer mest", forklarer vagtchefen.

Snegrafik

Så meget sne får Danmark samlet set frem til LØRDAG morgen klokken 7 ifølge DMI's prognoser fra torsdag eftermiddag. Grafik Klaus Larsen. Klik for stor version.

Varslet for snefygning var altså tættere på end varslet for snestorm, for selv med forholdsvis små mængder sne på jorden, kan der opstå store og problematiske driver på kort tid, når det blæser tilstrækkeligt. Og det gør det. Middelvinden ligger mellem 8 og 12 m/s i hele perioden, hvor det sner i Vendsyssel.

"For myndighederne - og de borgere, der ikke lige elsker sne - så trækker temperaturen i den rigtige retning. Vi ligger på én plusgrad eller to, mens sneen falder, så noget af den smelter og det, der bliver tilbage, har vinden svært ved at aktivere og blæse rundt med", slutter Klaus Larsen.

Det betyder dog ikke, at vejret er hverken uskyldigt eller ufarligt de kommende døgn. Vejene kan være glatte, og i kombination med kraftige vindstød kan det sagtens skabe farlige situationer i trafikken.

 16. januar 2014.

Snegrafik

Så meget sne får Danmark frem til FREDAG morgen klokken 7 ifølge DMI's prognoser fra torsdag eftermiddag. Grafik Klaus Larsen. Klik for stor version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle