Danmark er på vej mod sit varmeste år siden målingerne startede i 1874. Men hvordan er det nu med de øvrige kulde- og varmerekorder?
Danmark har hidtil i 2014 været varmere end i noget andet år, siden DMI startede med at måle vejret og beregne klimaet i 1874.
Fortsætter de resterende ca. 80 dage af året i samme dur, så ender vi med det varmeste år i danske vejrhistorie.
Den nuværende rekord er sat i 2007 og lyder på 9,5°C.
Med målingerne hidtil i år og prognoserne for oktober, november og december ser 2014 ud til at ende et sted mellem 9,6 og 9,8°C.
Masser af rekorder
Men hvordan er det nu med de øvrige absolutte rekorder, dem for kalendermånederne og for årstider og år i Danmark? Dem finder du i tabellen til højre.
Tabellen består af tre søjler. Den første angiver måneden/tidsrummet, den anden året og den sidste rekordtemperaturen.
Lyse brune celler er måneds-, årstids- eller års-rekorder; altså rekorder for en gennemsnitstemperatur i en periode i Danmark som helhed. Mørke brun-røde celler er absolutte varmerekorder opgjort på månedsbasis; dvs. det er enkeltmålinger ét sted i Danmark.
Det samme system er benyttet for kulderekorder: Grønne er måneds-, årstids- eller års-rekorder. Blå er absolutte kulderekorder opgjort på månedsbasis.
20 varmerekorder i træk
Tabellen afslører, at det snart er 27 år siden, vi fik den seneste kulderekord, selv om december 2010 var tæt på.
Siden sommeren bundede på 13,4°C i 1987 har Danmark fået en imponerende kaskade af hele 20 varmerekorder i træk. Flere af rekorderne er endda tangeret i løbet af perioden.
Af Niels Hansen
© DMI, 12. oktober 2014; farver rettet 15. oktober for at øge læsbarheden, opdateret 21. december 2015.