IPCC's femte hovedrapport

FN’s klimapanel, IPCC, afsluttede og offentliggjorde i København sin nye, store klimastatus: 5. hovedrapport. DMI og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet var vært for mødet. 

DMI er det danske kontaktpunkt og var medvært ved IPCC-plenarmødet den 27.-31. oktober i København, da FN's klimapanel udgav den afsluttende synteserapport, der samlede og integrerede viden fra de tre foregående delrapporter.

På det fem dage lange møde færdiggjorde eksperter og regeringsrepræsentanter Synteserapporten, som indeholder en samlet vurdering af klimaforandringerne, hvordan de modvirkes, og hvordan vi tilpasser os.

Rapporten forsyner verden med den mest omfattende vurdering af klimaforskningen. Derudover udgør den det faktuelle grundlag for de internationale klimaforhandlinger frem mod en ny aftale i Paris i 2015. Rapporten overleveres officielt på COP20 i Peru i slutningen af året.

5. hovedrapport består af 4 dele

1. delrapport om den naturvidenskabelige baggrund for klimaforandringer blev offentliggjort i Stockholm i september 2013. Se den danske oversættelse af sammendraget af første delrapport ved at klikke på billedet nedenfor.

2. delrapport om effekten af klimaforandringer, klimatilpasning og sårbarhed blev offentliggjort i Yokohama den 31. marts 2014.

3. del af IPCC’s femte hovedrapport om modvirkning af klimaforandringer blev offentliggjort den 13. april 2014 i Berlin.

Synteserapporten, der sammenstiller og går på tværs af de 3. delrapporter, blev offentliggjort den 2. november 2014 i København.

Sammendrag for beslutningstagere fra 1. delrapport oversat til dansk.

Sammendrag for beslutningstagere fra 1. delrapport oversat til dansk.

Sammendrag for beslutningstagere fra 2. delrapport (engelsk).

Sammendrag for beslutningstagere fra 2. delrapport (engelsk).

Sammendrag for beslutningstagere fra 3. delrapport (engelsk)

Sammendrag for beslutningstagere fra 3. delrapport (engelsk)

Sammendrag for beslutningstagere fra Synteserapporten (engelsk)

Sammendrag for beslutningstagere fra Synteserapporten (engelsk)

IPCC’s femte hovedrapport skal forsyne verden med en videnskabelig status på den aktuelle viden om klimaændringer og de potentielle miljømæssige og samfundsøkonomiske konsekvenser.

Sådan forløb IPCC-mødet i København

Begivenheden bestod af tre arrangementer i Tivoli Congress Center:

24.-25. oktober: Forfattermøde med ca. 70 forfattere (forskere)

27.-31. oktober: Plenarmøde med op til 600 forskere, eksperter og embedsmænd samt enkelte VIP'ere

2. november: Pressemøde for verdenspressen

Der kom to publikationer ud af mødet: Selve rapporten (ca. 120 sider) og et sammendrag for beslutningstagere med rapportens hovedkonklusioner (ca. 30 sider).

I København blev sammendraget for beslutningstagere gennemgået ord for ord, komma for komma, før det blev godkendt af IPCC's medlemslande.

6. oktober 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle