Windy weekend

Blæsende døgn lurer forude. Fredag tiltager vinden, natten til lørdag topper vinden, og først i løbet af lørdag lægger den sig igen.

Kraftig vind og vindstød præger vejret fredag og lørdag. Et lavtryk passerer lige nord om Danmark fredag, og det trækker et spor af blæsevejr, byger og køligere luft ned over landet fra nordvest på sin bagside.

Det omskiftlige vejr er helt normalt i foråret. Lavtryk, fronter og regn hører årstiden til. Blæsevejr forekommer også i forårsmånederne, men der er statistisk set færre dage med blæst sidst på foråret og i sommermånederne end resten af året.

Storebæltsbroen i hård vind

Storebæltsbroen i hård vind. Foto Lene Holck.

Blæsevejrsdage

Antallet af dage med hård, eller endnu kraftigere, vind ligger gennemsnitligt på seks i maj og fem i hver af sommermånederne, der ligger lavest i statistikken. Vindstød af stormstyrke kan forekomme i alle tre forårsmåneder, men er ikke almindelige.

Det gør weekendens blæsevejr lidt atypisk. Det højeste vindstød målt i maj er 25,7 m/s og dermed kun lige netop af stormstyrke, som starter ved 24,5 m/s.

Kort over lufttryk og vind

Vinden topper natten til lørdag, hvor der ved kysterne kommer op til hård kuling og vindstød af stormstyrke.

Blæsevejrsdage forude

Fredag tiltager vinden til jævn til hård fra vest og nordvest. I Nordjylland når den sidst på dagen op til kuling. Det er vindhastigheder på 5,5-13,8 m/s - i Nordjylland op til 17,1 m/s.

Når middelvinden kommer over 10,7 m/s, bliver dagen talt som en blæsende dag, når månedens vejr gøres op. Fredag kan ende med at blive sådan en dag.

Fredag aften og natten til lørdag tager vinden yderligere til, og bliver frisk vind til kuling (8,0 til 17,1 m/s). Ved kysterne kan den nå hård kuling (17,2 til 20,7 m/s) med risiko for vindstød af stormstyrke (24,5 til 28,4 m/s).

Først i løbet af lørdagen aftager vinden langsomt. Dermed kan lørdag ligeledes ende i statistikkerne som en blæsevejrsdag.

10. maj 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram