Vild solnedgang over Vesterhavet

Solen bliver vendt og drejet i fotoserie fra Løkken.

Den 23. marts optog Kresten Hansen en fantastisk solnedgang over Vesterhavet.

Solnedgang
Solnedgang

Foto 1 & 2: Fladtrykning

Efterhånden som Solen går ned, øger den afbøjning, som lyset er udsat for på vej gennem atmosfæren. Den nedre del af solskiven er derfor udsat for en stærkere afbøjning end den øvre. Det får Solen til at se 'fladtrykt' ud, lige før den møder horisonten.

Solnedgang
Solnedgang
Solnedgang
 

Foto 3, 4 & 5: Kinesisk lanterne

Når den nedgående sol tilsyneladende skæres i stykker på sin vej ned bag horisonten, så er det et tegn på en eller flere såkaldte temperaturinversioner, hvor Solens lys passerer gennem forskellige lag med forskellig temperatur og dermed også forskellig afbøjning. I enkelte tilfælde er effekten så kraftig, at Solen nærmest ligner en kinesisk lanterne, hvilket har givet navn til effekten.

 

Foto 6, 7 & 8: Modsol

Når temperaturforskellene er meget kraftige, kan der til tider opstå et falsk billede, et mirage. Fænomenet kaldes 'en modsol'. Den meget kraftige effekt afslører sig også ved den mørke linje der afskærer toppen af det falske billede.

Modsolen 'står op' i stedet for at 'gå ned'. De sidste billeder i Kresten Hansens serie er formentlig det øverste af Solen der er 'vendt op' og flyttet op på himlen, selv om den rigtige sol for længst er under horisonten.

Tak til Kresten Hansen for den fine serie billeder.

7. april 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram