Vigende vinter giver plads til pollen

Pollensæsonen anno 2012 begyndte i dag 15. februar til noget, der minder om normal sæsonstart. Derfor begynder Danmarks Meteorologiske Institut og Astma Allergi Danmark i dag at udsende Dagens Pollental.

Den første registrering lyder på 9 for hassel, og dermed er vinterpausen slut for landets mange pollenallergikere.

Pollensæsonen stod allerede på spring i midten af januar, men så kom den sibiriske kulde til Danmark og satte en stopper for træernes fornemmelse for forår. Den vigende kulde, vi oplever i disse dage, satte forårsfornemmelser i gang.

Hasselrakler

Hasselrakler. Foto Michael Stoltze.

Strejf af forår i luften får nemlig forårets træer og buske til at blomstre. Det var særlig tydeligt i den milde vinter 2006-2007, hvor pollensæsonen gik i gang allerede 11. januar 2007. Om det er en tidlig eller sen start på pollensæsonen siger dog ikke noget om, hvor mange pollen vi kan forvente. De pollen, træerne sender af sted i år, er nemlig dannet sidste år.

Hvor mange pollen, vi får, er svært at spå om. Dagens vejr har nemlig stor betydning for, hvor højt Dagens Pollental bliver. Generelt giver lunt og solrigt vejr under blomstringen mange pollen fra hassel, el, elm og birk. Til gengæld giver et koldt og regnfuldt forår en stille sæson uden voldsomme mængder pollen.

Dagens Pollental

Dagens Pollental beskriver, hvor mange pollen én kubikmeter luft i gennemsnit indeholder i et døgn og offentliggøres hver dag i pollensæsonen som en service og hjælp til de mange, der lider af pollenallergi.

Først på året er det pollen fra el og hassel, der plager pollenallergikere, mens elm og specielt birk giver høfebersymptomer i april og maj. Om sommeren skyldes høfeber især pollen fra græs og bynke samt svampesporer fra Alternaria og Cladosporium.

Få Dagens Pollental overalt

Der er mange måder at få information om pollen på. Du følger Dagens Pollental på dmi.dk under Pollen. Du kan også abonnere gratis på RSS-feedet med dagens pollental, hvis du vil huskes på dem hver dag.

Når sæsonen for birk, græs og bynke går i gang, kan du følge udviklingen de kommende 48 timer på Byvejr.

På Astma Allergi Danmarks hjemmeside er der tillige mange muligheder for at følge Dagens Pollental og Pollenvarsling.

Nyheden er baseret på pressemeddelelse fra DMI og Astma Allergi Danmark.

15. februar 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram