Den markant nedsatte sigtbarhed dækker både Danmark og dele af vores nabolande.
"Jeg kan se på de meteorologiske observationer mandag formiddag, at det er tåget og diset i hele Nordtyskland, Danmark og Sydsverige op til de svenske søer," beretter vagtchefen på DMI, Steen Rasmussen.
Den lave sigtbarhed kan give nogle farlige situationer i trafikken, og derfor har DMI sat et varsle op, der skal advare trafikanterne. Varslet om tæt tåge gælder hele landet og lyder som følger:
Der er frem til tirsdag formiddag varsel om tæt tåge i hele landet. Lokalt kan sigbarheden komme under 100 meter.
"Den milde og fugtige luft, som i øjeblikket ligger over Danmark giver dette grumsede vejr. Kold og mere tør ligger et godt stykke mod nord og øst, og først natten til onsdag forventer jeg, at vi slipper helt ud af suppedasen," fortæller Steen Rasmussen.
Vi går inde i skyerne
En varme luft kan indeholde mere fugt end en kold luft. I grænsen imellem to meget forskellige luftmasser blandes luftmasserne, og det giver oftest anledning til skydannelse.
Fugten i den lune luft kondenseres ud i luften, når den afkøles i mødet med den kolde luft. Dermed bliver fugten til små synlige vanddråber. Samlinger af mange små synlige vanddråber kalder vi ’skyer’. Ligger skyerne helt nede ved Jordens overflade, kalder vi dem ’dis eller tåge’, afhængigt af hvor lav sigtbarheden er inden i dem.
Hvis dråberne havde været store/tunge nok, var de faldet til jorden som regn. Men så længe små turbulente vinde kan blæse vandråberne ligeså meget opad, som tyngdekraften kan trække dem nedad, så bliver de hængende i luften. Sådan er situationen lige nu.