Varmt bliver til vådt

Et vejrskifte presser sig på. Varmen bliver erstattet med regnbyger og køligere vejr. I mødet mellem de to luftmasser er der risiko for lokale skybrud natten til onsdag.

Tirsdag den 21. august 2012 bliver den sidste dag i en række af dage, hvor maksimumtemperaturerne i hele landet er kommet over 20°C og mange steder over 25°C. Temperaturen toppede mandag med 32,9°C målt på Landbohøjskolen. Sidst på ugen kommer vi ned under 20°C i dagtimerne.

Det første angreb af kølig luft vestfra, der trænger gennem hele landet kommer natten til onsdag. Mødet mellem den varme og kølige luft giver byger.  Bygerne kan blive med torden, og helt lokalt kan der komme skybrud.

Regn

Regn i Slagelse den 8. august 2010. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft.

Køligere og mere blæsende

Onsdag morgen er varmen presset længere mod sydøst, og vi vågner op til en nye vejrtype. Resten af ugen bliver vi midet om, hvad det betyder, at Danmark ligger i vestenvindsbæltet.  

"Jeg ser ingen stabile højtryk komme op over landet den kommende uge," fortæller meteorologen Steen Rasmussen fra DMI, og fortsætter "til gengæld ser det ud til at køligere luft bliver blæst ind over landet vestfra de næste par dage. Det får temperaturene til at falde gradvist, og lørdag forventer vi, at dagtemperaturen kun når op mellem 15 og 20°C".

"Onsdag tiltager vinden og bliver jævn til hård fra sydvest og vest. Selv om den allerede torsdag aftager langsomt, bliver det først fredag, vi kommer ned på en svag til jævn vind igen. Udover den gennerelle middelvind kan der også komme nogle kraftigere vindstød sammen med bygerne," siger meteorologen Steen Rasmussen.

Vådt, lokalt med risiko for skybryd

Sammen med den køligere luftmasse, der trækker ind over os vestfra de kommende dage, kommer der byger.

Alle regioner forventes at få i gennemsnit mellem 10 og 20 millimeter i løbet af de kommende fire døgn, i de vestlige jyske regioner kan de få op mod 30 millimeter. Mellem bygerne kommer Solen i perioder frem, og det giver mulighed for at se regnbuer.

Cumulonimbus

En velvoksen bygesky, ogsåkaldet cumulonimbus, med regnbue under. Foto Erik Jakobsen.

"I løbet af weekenden passere et lavtryk landet. Det kan få tætheden af bygerne til at blive så stor, at regnen fra dem en overgang kan føles som en frontpassage", forklarer meteorologen, "og der bliver igen risiko for tordenvejr".

21. august 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram