Tre tropiske: Isaac, Tembin og Bolaven

Det er tid for tropiske orkaner på den nordlige halvkugle, og i disse dage spiller tre af slagsen deres spil.

I den Mexicanske Golf har Isaac - efter et besøg i Haiti og Cuba - sat kursen mod New Orleans, hvor den forventes at ramme som en kategori 1-hurricane.

Tembin har ført en fortumlet tilværelse i havene omkring Taiwan, og ser ud til at ende sine dage i Kina.

Og Bolaven, der havde et langt tilløb til Okinawa, har nu sigtet sat på Nordkorea.

Isaac

Haiti og Cuba blev lørdag regn- og stormpisket af Tropisk Storm Isaac, inden systemet satte kursen mod Florida.

Frygten for, at Isaac skulle sprede ødelæggelse på Florida-halvøen forstyrrede det republikanske partikonvent, der var planlagt til at begynde mandag i Tampa. I stedet valgte arrangørerne at skubbe starten til tirsdag.

Heldigvis viste Isaac sig i store træk at bevæge sig uden om Florida. Mandag formiddag befinder den sig i den Mexicanske Golf.

Isaac ventes at vokse i det varme vand fra sin nuværende stormstørrelse til at være en hurricane i kategori 1, når den mellem tirsdag og onsdag lokal tid rammer Mississippi-floddeltaet umiddelbart syd for New Orleans. Det sker altså ganske tæt på syvårsdagen for Hurricane Katrina den 29. august.

Efter Isaac rammer land, forventer meteorologerne, at den hurtigt taber styrke.

Tembin

Tyfon Tembin har været en noget forvirret tyfon at følge, selvom den har været konsistent i sin jagt på Taiwan.

I slutningen af sidste uge ramte Tembin det sydlige Taiwan som en kategori 2-tyfon og satte så tilsyneladende kursen mod Hongkong. Undervejs vendte den dog rundt og er her mandag morgen er den på vej mod Taiwan igen. Her vil den følge østkysten nordpå som en lille kategori 1-tyfon, vurderer de seneste prognoser.

Taiwans Centrale Vejrbureau forventer, at Tembin tirsdag igen vil vende tilbage til det samme område, hvor den i sidste uge leverede op til 500 millimeter nedbør.

Kort over tropiske orkaner

Tropiske orkaner, 27. august 2012. Grafik sammensat fra Tropical Storm Risk.

Bolaven

Tyfon Bolaven befinder sig ligeledes i det Østkinesiske Hav - blot lidt længere mod nordøst.

Selvom Bolaven mandag ramte Okinawa med fuld styrke som en kategori 4-tyfon, så slap  den japanske ø forholdsvis uskadt, rapporterer CNN. Bolaven har et skyfelt, som er 2.000 kilometer langt og dækker dermed et areal, som er 20 gange større end Okinawa.

Bolaven er nu på vej nordover, mens den aftager i styrke. Den forventes at give store bølger langs Sydkoreas vestkyst tirsdag. Men først sent tirsdag eller onsdag går Bolaven i land i Nordkorea som en tropisk storm.

Hurricanes, tyfoner og cykloner

Tropiske cykloner med orkanstyrke kaldes tyfoner, hurricanes eller cykloner alt efter, hvor de har deres oprindelse. 'Typhoons' eller på dansk 'Tyfoner' kaldes de for eksempel i dele af Stillehavet. I Atlanterhavet, hvor Isaac opstod hedder den slags hurricanes.

Når en tropisk cyklon bliver kraftig nok får den et ekstra adjektiv foran. En tyfon bliver en 'supertyfon' og en hurricane bliver en 'major (kraftig) hurricane'. Grænserne er dog forskellige forskellige steder i verden.

27. august 2012

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram