Tøvejr på Grønlands top

Hvor tit tør det egentlig på toppen af Grønland? Det blev pludseligt relevant at vide i denne uge, hvor NASA kunne rapportere om et rekordstort areal, hvorfra Grønlands is smeltede i juli. Faktisk var det tøvejr helt op på toppen af indlandsisen.

DMI har siden 1991 - dog med afbrydelser - haft en fungerende vejrstation på Summit, forskningsstationen på indlandsisens top.

I begyndelsen af ugen offentliggjorde NASA en undersøgelse, der viser, at arealet, hvorfra det øverste af Grønlands iskappe smelter tog et voldsomt hop i nogle dage i juli 2012. Faktisk nærmest sprang arealet fra 40% til 97% i løbet af de fire dage fra den 8. til den 12. juli.

Vi besluttede os til at finde ud af, hvor tit det egentlig er tøvejr på Grønlands top, der ligger midt på isen i 3200 meters højde. Klimatolog Peter Riddersholm Wang kastede sig ind i kampen.

"Der har været perioder, hvor vejrstationen af den ene eller anden grund ikke har været operationel, men målingerne giver alligevel et godt billede af, hvor usædvanlig juli 2012 var," siger klimatologen.

Graf over lufttemperaturer i Summit, Grønland

Observeret lufttemperatur fra station 04415 og 04416 Summit, Grønland i perioden 1991-2012. Datareferencer findes i bunden af nyheden. Grafik Peter Riddersholm Wang.

"Figuren viser, at temperaturen omtrent en gang om året kommer op over frysepunktet i løbet af en eller to målinger på Summit. Men i midten af juli i år har vi altså flere på hinanden følgende målinger, som ligger godt over frysepunktet," siger Peter Riddersholm Wang.

Den højeste temperatur, der er målt på Summit, var en enlig måling på 4,4°C den 24. maj 2010. Både tre timer før og tre timer efter registrerede vejrstationen frost.

27. juli 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram