To doser efterår

Første skud er et lavtryk, der giver temperaturdrop, lidt vind og vand. Næste skud et lavtryk, der giver blæst og mere regn. Det ustadige efterårsvejr gør sit indtog.

Mandag gælder det om at nyde det milde efterårsvejr til fulde. Tirsdag skifter vejret nemlig toneart. Efteråret er præget af lavtryk og fronter, der skiftevis bringer bløde, varme og milde toner op til os sydfra og en mere skinger kulde pivende ned til os fra nord. Efterhånden som årstiden skrider frem, får kulden nordfra overtaget, og skiftet mellem sommer og vinter er fuldført.

Temperaturdrop

Allerede natten til tirsdag sniger skyer og småregn sig ind over landet vestfra. En markant koldfront melder sin ankomst. Det går ikke stille af sig og får mærkbare konsekvenser.

Bornholmerne får en ekstra mild dag med mulighed for sol og temperaturer op til 25°C, mens resten af landet får koldfronten at føle. Først med mange skyer, opfriskende vind fra syd og så regn eller byger, der kan blive både kraftige og med tordenbrag.

Koldfronten ryddet dermed varmen af vejen, og efterlader landet med vestenvind, byger og dagtemperaturer omkring 15°C og nattemperaturer ned til 5°C, der hvor det bliver køligst.

Status på det temperaturdrop ses tydligt på grafen til højre: cirka 10 grader ned ad skalaen. Hver streg i skemaet er 5°C. Øverste streg i skemaet er 25°C, nederste 5°C.

Tonearten er ændret, og ører og fingre kan komme til at fryse i morgentimerne.

Efterårsblæst og mere regn

Vi får derefter to dages pause for lavtryk og fronter. Det bliver dage med en blanding af sol og byger i en aftagende vestenvind, men natten til torsdag er freden forbi.

Resterne af den tropiske storm Leslie melder sin ankomst og skal passere landet i fredagsdøgnet. Det giver en overgang regn og derefter byger, men det mest markante ved dette lavtryk er vinden:
Den tropiske storm Leslie lå mandag klokken 11 på 35.7N/61.2Ø med maksimale vinde på 25 meter per sekund (m/s), og vindstød til 30 m/s.

I løbet af ugen tager Leslie en tur nordpå. Den passerer lige syd om Grønland, ind over det sydelige Island og Færøerne for sidst på ugen at trille mod sydøst med kurs mod Danmark. Under den lange rejse bliver lavtrykket i første omgang dybere med tiltagende vind.

Forventede bane for stormen

Den tropiske storm Leslies forventede bane de kommende to døgn i følge National Hurricane Center hos National Weather Center (NOAA) i USA

Tirsdag topper vindene med godt 30 m/s i middelvinden og knapt 40 m/s i vindstødene. I løbet af døgnet nedgraderes Leslie til et 'tidligere-tropisk lavtryk' også kaldet et ekstratropisk lavtryk. Derefter fyldes lavtrykket langsomt op på dets videre færd mod Skandinavien.

Fra Island og sydover taber lavtrykket yderligere energi, og når det fredag rammer Danmark, får vi kun en frisk vind til kuling fra vest og nordvest. Vestkysten får dog en overgang op til hård kuling, og vindstød af stormstyrke kan også forekomme.

10. september 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram