Svampenes bedste årstid

Det ustadige vejr, der præger Danmark i øjeblikket, giver gode forhold for landets svampe. Særligt jyderne har gode betingelser for svampejagt, mens nordsjællænderne må lede mere.

Svampe trives bedst, når det er lunt og fugtigt. Derfor er efteråret højtid for svampe og dermed for landets svampesamlere. Der kan findes svampe året rundt, men antallet topper efter en periode, hvor der først kommer godt med regn og derefter varme. Det er vejr som sensommeren og efteråret kan levere.

Sommeren 2012 var samlet set kølig og nedbørrig. De første to måneder var våde, og derefter kom varmen sidst i august. September 2012 har indtil videre budt på både milde vinde og regn, og det har fået svampene til at poppe op mange steder i landet.

"Fra det ustadige vejr begynder til svampene kommer op går typisk et der et par uger eller tre. I Nordsjælland har vi ikke fået så meget regn denne sommer, men selv her kan vi nu så småt ane flere og flere svampe", fortæller skoleleder på Raadvad Naturskole og biolog Dorrit Hansen.

Kantarel

Den lækre spisesvamp kantarel. Foto Flemming Rune.

Svampe i Danmark

Der findes ifølge Naturstyrelsen cirka 6.000 forskellige svampearter i Danmark. De vokser både i løvskov, nåleskov og på åbent land. De findes i forskellige størrelser, farver og former. Nogle af dem er spiselige, mens andre ikke er det. Man skal ikke spise dem, hvis man ikke er helt sikker på, at det er en af de spiselige, man har fat i.

Svampenes forskellighed og deres placering i forskellige typer landskab, gør svampejagt til en sjov aktivitet for både børn og voksne.

Fluesvamp

Fluesvampen giver farve i skovbunden, men spis den ikke. Foto Patrick Michael.

Godt svampevejr de kommende uger

Mange lavtryk passerer tæt forbi landet i øjeblikket. Det giver frontpassager med regn og byger. I pauserne der imellem pumpes lun luft op over landet sydfra. Den vejrtype ser ud til at fortsætte måneden ud.

Først i uge 38 får vi en kort periode med mindre regn og mere varme. Ugen efter vender lavtrykkene antageligt tilbage med perioder med regn og byger. Dermed går vi endnu to uger i møde med gode forhold for svampene, og muligheden for spændende og udbytterige svampeture er dermed til stede.

12. september 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram