Svagt, men synligt, nordlys over Danmark

Natten til tirsdag den 24. april blev der igen fotograferet nordlys over Danmark. Det var svagt, men det var der.

Vi er på vej mod en top i Solens aktivitet i 2013. Høj solaktivitet betyder hyppige muligheder for nordlys helt ned på vores breddegrader.

En af de knapt så godt forudsagte muligheder kom natten til tirsdag, hvor blandt andre Michael Lentfer Jensen fotograferede nordlyset ved Gråsten.

Nordlys
Nordlys
Nordlys
 

"Billederne er taget mellem kl. 01:20 og 01:30. Grønne farver kunne anes over horisonten mod nord og mørke skyer gav en fin kontrast. Men der var ikke nordlys-gardiner at se på noget tidspunkt og det kom aldrig særlig højt over horisonten", skriver fotografen som også er astronomilærer på Alssundgymnasiet i Sønderborg.

Solen med godartede mæslinger

Solskiven er fuld af store solpletter lige nu, men ingen af dem har det forvredne magnetfelt, som skal til før vi får et voldsomt soludbrud. Kraftige, jordrettede soludbrud er ophav til de mest intense episoder med nordlys.

Solpletter

Solen med mæslinger i form af flere store områder med solpletter. Jorden er indsat som skala. Mæslingerne er dog godartede i den forstand, at ingen af dem endnu har udsendt kraftige soludbrud. Det kan dog hurtigt ændre sig. Foto fra mandag morgen klokken 08.00 dansk tid, NASA.

24. april 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram