Supertyfon nærmer sig Japan

Tyfon Jelawat i det vestlige Stillehav er fredag fortsat oppe i kategori 4 på den internationale 5-trins skala for tropiske cykloner. Det gør systemet til en såkaldt supertyfon. Filippinerne og Taiwan slipper tilsyneladende for et nærmere bekendtskab med Jelawat - det gør Japan ikke.

Tropiske cykloner findes i mange størrelser og Tyfon Jelawat i det vestlige Stillehav er en af de største. Jelawat er fredag middag fortsat oppe i kategori 4 på den internationale skala, der går til 5, med vindhastigheder over 210 km/t.

Tyfon Jelawat

Tyfon Jelawat den 27. september. 'Hullet' i midten er det såkaldte øje, og omkring øjet - i øjemuren - befinder de voldsommeste vinde og den mest intense nedbør sig. Foto NASA.

Jelewat ligger fredag middag et par hundrede kilometer øst for Taiwan og bevæger sig langsomt mod nordøst. Dermed slipper Taiwan - præcis som Filippinerne gjorde det tidligere på ugen - for, at Jelawat går i land. Til gengæld ligger de japanske Ryukyu øer og Okinawa nu lige i skudlinjen.

Direkte mod Okinawa

Ifølge prognosen fra Tropical Storm Risk fredag middag, passerer Jelawat de sydligste Ryukyu-øer allerede fredag eftermiddag dansk tid og når frem til Okinawa lørdag morgen.

Som prognoserne ser ud nu, vil flere af de små japanske øer opleve en decideret landgang af tyfonen, som fortsat er meget intens når den rammer. I forbindelse med en landgang, passerer orkanens centrum eller 'øje' kystlinjen. Dermed oplever indbyggerne de voldsommeste vinde og den mest intense regn, som befinder sig i den såkaldte øjemur lige omkring øjet. I større afstand fra centrum er vinden svagere og nedbøren mere begrænset.

Efter passagen af Okinawa og de omkringliggende øer, fortætter Jelawat mod de japanske hovedøer længere mod nordøst. Her set det ud til, at den rammer den største - Honshu inklusiv Tokyo - midt på søndagen danske tid. På det tidspunkt er tyfonen dog formentlig nede i kategori 1 og vinden dermed aftaget meget (se tabel nederst i nyheden).

Supertyfon

Jelawat er som nævnt fortsat en kategori 4 tyfon fredag middag. Det har den være siden onsdag, hvor den droppede ned fra den højeste kategori 5, hvor systemet havde vindhastigheder over 260 km/t.

Tyfonens bane mod Japan

Jelawats bane de seneste dage (fed streg) og prognosen for de kommende dage (tynd streg) inklusiv farve-angivelse af kategori. Grafik Tropical Storm Risk.

Når tyfoner bliver så stærke som Jelawat er og var, får de benævnelsen supertyfon. Samme skift i nomenklatur finder vi hos de atlantiske hurricanes, der bliver til 'major hurricanes', når de kommer op i de to øverste kategorier på skalaen.

Tabellen viser sammenhængen mellem kategorien for en tropisk cyklon og vindhastigheden i forskellige enheder.

26. september 2012; opdateret den 28. med nye grafikker og ny tekst.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram