Strømafbrydelse gav udfald

En strømafbrydelse på Østerbro i København tirsdag formiddag gav DMI uventede problemer.

Tirsdag den 21. august klokken ca. 10:15, blev en del af Østerbro og dermed DMI ramt af et totalt udfald i el-forsyningen.

I tilfælde af afbrydelser af strømmen på Lyngbyvej har DMI et beredskab bestående af batterier og nødgeneratorer, der helt automatisk slår til. DMI's centrale supercomputer, der blandt andet afvikler den danske vejrmodel, kørte uforstyrret videre gennem strømafbrydelsen. En mindre nødgenerator, som potentielt skulle levere strøm til blandt andet serverne bag dmi.dk, startede ikke som planlagt. Batteristrøm gav imidlertid meteorologer og teknikere rigeligt tid til at lukke ikke-essentielle systemer ned. Ca. ti minutter efter nedlukningen vendte elforsyningen tilbage.

Den tilbagevendte strøm betød imidlertid ikke enden på problemerne. Et fejlbehæftet relæ viste, at strømmen blev ledt korrekt ud til de strømfordelere, der fodrer DMI's interne systemer. Der var bare ikke noget strøm. Det betød, at DMI’s computersystemer - og dermed dmi.dk - var nede i næsten to timer efter strømafbrydelsen sluttede.

Samtidigt med at strømmen vendte tilbage, skete der desuden en utilsigtet udløsning af en del af DMI's trykbaserede brandslukning. Det førte til, at enkelte systemer i lokalerne blev afbrudt - herunder centrale disksystemer tilhørende supercomputeren.

Situationen onsdag middag er den, at de afbrudte disksystemer til den centrale supercomputer fortsat ikke kører. Det forhindrer de danske vejr- og havmodeller i at afvikle normalt. Hovedparten af de øvrige systemer er imidlertid på plads.

Som bruger af dmi.dk vil du derfor opleve enkelte uhensigtsmæssigheder. Visse grafiske produkter baseret på den danske vejrmodel (vejrkort, farvandsudsigter) opdaterer ikke og Byvejr er midlertidigt baseret på data fra det fælleseuropæiske meteorologiske regnecenter i Reading, England. De data har DMI's meteorologer ligeledes til rådighed. Det giver dem et fornuftigt overblik over det danske vejr uden at indeholde alle de detaljer og besidde den kvalitet den danske model kan levere. Heldigvis ser vejret over Danmark, efter nattens og morgenens uvejr, ud til at arte sig de kommende døgn.

DMI's teknikere og eksperter fra computerleverandøren arbejder på at løse de tilbageværende problemer. Vi forventer at være tilbage med normal drift i løbet af torsdag formiddag.

21./22. august 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram