Smukt forårsvejr til 1. maj-talerne

Fanerne kommer til at blafre blidt i tørvejr, solskin og næsten sommerlige temperaturer -nogle steder op til 20°C. Ved Østersøen tager blæsten en overgang mere fat i flagene.

Varm og tør luft strømmer i disse dage ind over Danmark fra øst. Et højtryk holder lavtryk og regn på afstand. Det sikrer dette års flotte 1. majvejr. Først på dagen kan der hænge skyer over den nordvestlige del af landet, men efterhånden som højtrykket presser sig på nordfra, klarer det fint op dér også.

Derfor forventer DMI's meteorologer, at de fleste af landets 1. maj stævner og taler, bliver afviklet i tørvejr og med en del sol i 2012. Der bliver tilmed mulighed for at spise på plænerne siddende uden at få våde rumper.

Selvportræt

1. maj bliver en dag med rig mulighed for alskens udendørsaktiviteter, som Niclas Dahl x 7 viser her på sit avancerede selvportræt.

UV-indekset forventes at komme op mellem 3 og 5. Derfor bør 'gennemsnits-danskeren' huske at beskytte sig mod Solens stråler, hvis dagen skal tilbringes udendørs og solskoldning skal undgås. Læs mere om det fra Værd at videboksen til højre.

Blafrende faner og pæne forårstemperaturer

Vinden bliver let til frisk fra nordøst og øst, så fanerne bliver foldet ud af og til, men de vil også i perioder hænge roligt ned. Kun ved Østersøen kommer der ekstra sus i fanerne, da vinden dér en overgang tiltager og bliver op til hård.

Med få skyer og milde vinde forventes temperaturerne at nå op mellem 15 og 20°C. Ved nordøst- og østvendte kyster bliver det dog noget køligere på grund af det endnu kølige havvand. Her kommer temperaturen kun op mellem 10-15°C.

Godt vejr til de fleste af talerne siden 1990

1. maj er vejrmæssigt forholdsvis stabilt og demonstrationsvenligt vejr. Statistikken for vejret fra 1990 til 2011 afslører, at 1. majs vejr kun har svigtet få gange. Der er langt mellem 1. maj'er med overskyet vejr eller store mængder regn. Til gengæld står det også klart, at temperaturen kan svinge en del; fra 7,3°C som højeste temperatur i Odense i 1991 til 22,3°C to år senere samme sted.

Maksimumtemperatur og nedbør i København, Odense og Aalborg

Maksimumtemperatur og nedbør er registeret kokken 18 UTC (20 dansk sommertid) og gælder 12 timer bagud. Soltimer er opregnet fra solopgang til solnedgang.

Arbejdernes internationale kampdag siden 1890

Det første land, der oplevede, at arbejderklassen tog sig en fridag for at mødes om fælles mål på arbejdsmarked, var Australien. Første gang det skete var tilbage i 1856. Siden fulgte arbejderne i USA trop i 1886, men først fra 1890 blev 1. maj indført som en international, årlig tilbagevendende begivenhed. Arbejderenes mål med dagen var dengang, at få arbejdsdagene ned på otte timer.

30. april 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram