Skudsekund sårede servere

Klokken 23.59.60 UTC den 30. juni 2012 gik en masse servere rundt omkring på Jorden i knæ – heriblandt en af DMI's.

Men hov, 23.59.60 er det ikke det samme som 00.00.00 den 1. juli? Jo, normalt men ikke i år. I år fik vi nemlig indskudt et såkaldt skudsekund for at justere Jordens ’klokketid’ til Jordens astronomiske tid.

Skudsekunderne indføres i klodens officielle tidsregning med ujævne mellemrum, men dog som regel adviseret et halvt år i forvejen. Sidst International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) indførte et skudsekund var op til 1. januar 2009. En af årsagerne til de indskudte sekunder er variationer i Jordens rotationshastighed som følge af store jordskælv.

Proceduren med at indføre et skudsekund for at justere tiden har den uheldige konsekvens, at mange servere og meget software er skrevet specifikt til, at et minut har 60 sekunder. Når det så en sjælden gang imellem ikke er tilfældet, så ved maskinerne ikke, hvad de skal gøre.

Blandt andre vidste DMI’s databaseserver ikke, hvad den skulle stille op med det ekstra sekund, så et par timer i nat og til morgen var der udfald på nogle tjenester på dmi.dk blandt andet Byvejr.

Da tjenesterne var blevet genstartet, var ’skuddet’ glemt og alt normalt igen.

Flere andre store systemer faldt omkuld som følge af skudsekundet – heriblandt Sydney Lufthavn og LinkedIn.

1. juli 2012.

Elektronik

61 sekunder?????

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram