Se martsvejret passere med masser af forår i Europa

De europæiske vejrsatellitter holder løbende øje med Europa. Her kan du se, hvad Meteosat-9 så i marts 2012.

Nedenfor ser du skybevægelserne i dagtimerne over Europa i marts 2012. I nederste venstre hjørne af filmen kan du følge med i dato og klokkeslæt.

Filmen er sammensat af Eumetsat. På grund af påsken, kommer versionen hvor Neil Fletcher og Jochen Kerkmann udpeger de mange spændende vejrfænomener i marts første mandag den 16. april. Filmen herunder bliver opdateret, så snart den 'tekstede' version er klar.

Rød, grøn og blå

Filmen er sammensat af langt over 1.000 enkeltbilleder fra Meteosat-9 satellitten der befinder sig 36.000 kilometer over ækvator. Meteosat-9 optager hvert kvarter et fuldt sæt data på 12 forskellige kanaler, der registrerer hver sin bølgelængde.

De anvendte data stammer fra tre af satellittens 12 kanaler, nemlig VIS0.6 (blå kanal), VIS0.8 (grøn kanal) og NIR1.6 (rød kanal).

I filmen er vegetationen grønlig på grund af sin store reflektans i VIS0.8 kanalen.

Skyer med små vanddråber har stor reflektans på alle tre kanaler og er dermed hvidlig, mens sne på jorden samt skyer med krystaller fremtræder lyseblå fordi is absorberer i NIR1.6 og dermed ikke reflekterer i den del af spekteret.

Nøgen jord er brun på grund af en større reflektans i NIR1.6 end VIS0.6, og havet er sort på grund af den lave reflektans i alle tre kanaler.

Data og film, Eumetsat, lagt op på YouTube.

12. april 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram