Rimfrost midt i juni

Den netop overståede stille, klare nat fik temperaturen til at droppe natten til fredag den 15. juni 2012. Det gav rim i græsset og laveste minimumstemperatur på 1,1°C målt i Isenvad.

I græshøjde nåede temperaturen ned omkring frysepunktet i den sydlige del af landet. DMI's målere i Askov og Abed havde nattens laveste græshøjdetemperaturer på en grads frost. I den sydøstlige del af Syd- og Sønderjylland samt på Fyn ramte termometrene i græshøjde akkurat frysepunktet.

Rimfrost

Fredag morgen den 15. juni 2012 var græsplænen i Aarhus V trukket i den hvide vinterdragt. Foto Ulrik Ricco Hansen.

Der står sommer i kalenderen, men det udelukker ikke rimkrystaller i Danmark. Det forekommer ikke hvert år, men 2012 blev et af dem.

Mellem et lavtryk over de Baltiske lande og weekendens lavtryk over det sydlige Irland blev det klart vejr over Danmark, og vinden lagde sig helt. Et mindre lavtryk over Skagerrak trak dog et plettet spor af cumulusskyer ind over Jylland, men store dele af landet manglede skydynen natten igennem.

Frost i juni

Ifølge klimanormalerne beregnet på data fra 1961-90 får vi gennemsnitligt mellem 0,0 og 0,1 døgn med frost i juni i to meters højde, hvor temperaturen måles.

Vi skal helt tilbage til 1990'erne for at finde de seneste tre tilfælde af frost i to meters højde i juni.

Satellitbillede af Danmark

Stille og klart vejr natten til den 15. juni 2012 klokke 06:20. Kilde NOAA.

I 1991 fik vi gennemsnitligt 0,4 døgn med frost i juni, i 1993 havde vi 0,2 døgn med frost og i 1997 var der mellem 0,0 og 0,1 gennemsnitlige døgn med frost i Danmark.

Helt så koldt var det dog ikke natten til fredag den 15. juni 2012. Den laveste temperatur målt i to meters højde var 1,1° i Isenvad.

Kort over minimumstemperaturer i Danmark

Minimumstemperaturerne fredag den 15. juni 2012. Grafik Mikael Scharling.

De milde nætter vender tilbage

Nattens temperaturdrop bliver en enlig svale. De kommende to nætter forventes nattemperaturen at holde sig mellem 10 og 13.

Natten til lørdag bliver det overskyet, og selv om det klarer op sidst på natten til søndag holdes temperaturerne oppe af vinden, der bliver let til frisk fra sydvest, ved kysterne stedvis op til hård.

15. juni 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram