Det er svært at høre forskel på ordene 'islag' og 'isslag', men der er forskel på fænomenerne. Torsdag var der en overgang først på dagen risiko for isslag i Jylland. Ellers kommer nedbøren som regn, der kan give lokale islag.
En varmfront bevæger sig torsdag ind over landet fra nordvest. Mildere luft strømmer dermed ind over landet. Det giver en overgang nedbør, men af hvilken type?
Atmosfærens sammensætning og nedbørens timing er en udfordring for meteorologerne torsdag den 16. februar 2012. Nedbøren kan falde som isslag eller regn. Det afgørende er, om det varme luftlag når helt ned til overfladen, før nedbøren rammer jorden.
Falder dråberne fra det varme luftlag ned gennem et koldt luftlag på vej til overfladen, bliver de underafkølet. Når underafkølede dråber rammer overfladen, fryser de omgående til is, og danner et spejlglat lag. Dette fænomen kaldes 'isslag'. Det var netop det, der en overgang først på torsdagen var en lille risiko for i Jylland.
Temperaturen lå under frysepunktet ved overfladen, da den varme luft trak ind over jyderne i de højere luftlag. Hvis nedbøren, der trak ind vestfra, nåede at falde, før Solen havde varmet det kolde bundlag op over frysepunktet, var der faldet isslag.
