Oktober: flot med kølige morgener

Der er flot efterårsvejr på vej i følge den seneste månedsprognose; men morgenerne kan blive gedigent kolde.

Hver uge publicerer DMI en prognose for den kommende måned. Og denne gang er der rigtigt pænt vejr på vej, fortæller erhvervs- og energi-meteorolog Flemming Präem-Larsen.

I sin seneste månedsprognose fra tirsdag skriver han således, at det ustadige vejr fra anden uge i oktober ser ud til at blive afløst af mere højtrykspræget og roligt vejr.

Fronter mod nord og syd

Skiftet i vejrtype betyder, at fronterne i højere grad ser ud til enten at bevæge sig nord om eller syd om Danmark. Dermed falder der formentlig mindre nedbør i oktober en vi normalt forventer.

Det samme højtryksdominerede vejr, der holder fronter lidt på afstand, vil nok også afstedkomme kølige morgener ind imellem med rim på bilruderne, mener Flemming Präem-Larsen.

Rim på ruderne kan samtidig være et tegn på risiko for rim - og dermed glatføre - på vejen. Af samme grund går DMI's glatførevarsler i luften den 1. oktober.

Vejr-joker i Atlanten

Oktober tegner altså samlet rigtig pæn med lidt mere sol og lidt mindre nedbør. Men Flemming Präem-Larsen advarer dog mod hvad han kalder 'en joker i vejrlotteriet' der kan vælte prognoserne.

De tropiske orkaner i Atlanten har ikke helt givet op endnu, skriver han således og fortæller, at den forgangne weekends blæsevejr eksempelvis hentede en del af sin energi fra den tropiske storm Nadine, der stadig lever i bedste velgående lidt syd for Azorerne.

Rim på bilrude

Både ruder og vejbaner kan være rimbelagte på de kolde morgener i oktober. Foto Jes Elnif.

Efterår

Efterår! Foto Iwona Anna Muszynska.

25. september 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram