"Lavtrykkene fra de seneste dages kraftige vind og vestenstorm ligger nu i svækket form over Finland og de Baltiske Lande. Det sender vinden i den østlige del af Østersøen i nord. Samtidig er vinden over de Indre Danske Farvande i nordvest. Dette virker som en prop, så vandet fra tilbageskvulpet har svært ved at løbe ud gennem Bælterne", fortæller fredagens stormflodsvagt meteorolog Jesper Eriksen til dmi.dk.
Dertil kommer, at vestenvinden den seneste tid har opbygget en ret høj vandstand i Kattegat. Det bidrager til , at vandet fra Østersøen har svært ved at trænge ud i Nordsøen igen.
"De fleste steder er vandstanden kulmineret, dog stiger vandstanden i Lillebælt og den vestlige del af Østersøen, samt den sydlige del af Storebælt, indtil middag eller først på eftermiddagen", siger Jesper Eriksen.
Vandstanden nåede og når op mellem 125-150 cm over DVR90 (Dansk Vertikal Reference 1990). Men det kunne faktisk være blevet noget værre, hvis vejret havde set blot en smule anderledes ud, fortæller seniorforsker Jacob Woge Nielsen fra DMI's Center for Ocean og Is.
"Vi er temmeligt heldige, at vinden i Østersøen er så svag som den er i dag - og at vi ikke har østenvind," siger han.
"Havde vi kraftig østenvind, så kunne den situation, vi ser i dag, havde udviklet sig meget alvorligt. Vinden i Østersøen i dag fredag er en forholdsvis svag nordenvind, som hen ad dagen har fået en drejning mod vestenvind. Det skal vi være glade for".