Mandagsblæst på Færøerne bliver onsdagspust i Danmark

Færøerne får en blæsende mandag aften og nat med kuling og stedvis måske med storm. Tirsdag aften ankommer resterne af blæsevejret til Danmark.

Et dybt lavtryk ligger mandag sydvest for Island, og skal frem til tirsdag morgen bevæge sig mod østnordøst. Undervejs bliver det dybere og giver regulær storm over Nordatlanten. Det giver også blæst til både Færøerne og Danmark. Danmark slipper dog tilsyneladende for de værste vinde der ligger i området lige syd for lavtrykket.

Den tidligere tropiske storm Kirk, der ligger længere mod syd, bevæger sig samtidigt mod nordnordøst. Kirk giver det nordligere lavtryk et ekstra skud energi - det er en del af forklaringen på den fortsatte uddybning af lavtrykket over den nordlige del af Nordatlanten. (Denne vejrudvikling afstedkom prompte følgende muntre kommentar fra midaldrende, mandlige kolleger: "Kirk warper altså det islandske lavtryk").

Kort over vindstyrker

Isotakfeltet over dele af Nordatlanten tirsdag morgen. Under det pink areal forventes mere end 48 knob, hvilket svarer til vind af stormstyrke. De stiplede hvide linjer er isobarene. De sorte tal er lufttrykket i hPa.

Hård kuling på Færøerne

Lavtrykket ved Island når ned på et centertryk på under 965 hPa tirsdag morgen. Med den placering kommer Færøerne til at ligge på den blæsende 'underside' af lavtrykket.

Allerede mandag eftermiddag tiltager vinden. Natten til tirsdag topper den med kuling til hård kuling, måske stedvis storm, fra sydvest.

Stedvis kuling i Danmark

Tirsdag fortsætter lavtrykket mod nordøst, men taber langsomt pusten. Natten til onsdag giver det lidt blæst i Danmark.

Det meste af Danmark får blot en let til frisk vest- og nordvestlig vind, men i Nordjylland kan der en overgang komme kuling.

Mand i blæsevejr

Blæsevejr. Foto Lars Zielke.

Onsdagspust

Onsdag morgen rammer lavtrykket cirka midt på Norges kyst. Trykket er steget til 980 hPa, og selv de højeste vindstyrker lige syd for centrum af lavtrykket er kommet under stormstyrke.

Danmark ligger derfor onsdag morgen noget sydligere end lavtrykkets centrum. Trods det får vi endnu et pust fra lavtrykket. Onsdag får Danmark de mere fredelige rester af blæsten med jævn til hård vind fra vest og nordvest.

Vinden aftager natten til torsdag. Et højtryk rykker ind syd om Danmark, men et nyt lavtryk ser ud til at skulle følge næsten sammen bane som det forrige fra Island mod Mellemskandinavien.

3. september 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram