Maj - vejret i hus og have

I den sidste måned af foråret begynder havesæsonen for alvor. Solen skinner, ukrudt og græs gror lystigt. Bolius giver gode råd til, hvordan du kommer godt fra start i haven.

Du kan godt begynde at finde solcremen frem. Maj er statistisk set sammen med juli den mest solrige måned. Solrekorden for landet blev sat i maj 2008 med 347 soltimer. I den anden ende af skalaen ligger 1980, hvor solstrålerne kun fik lov at slippe igennem skylaget i 103 timer.

Sol giver varme, og døgnmiddeltemperaturen forlandet stiger til 10,8°C - næsten det dobbelte af april måneds døgnmiddeltemperatur. Kombinationen af sol og varme får haven til at gro.

Maj måneds vejr-rekorder i Danmark

Maj måneds vejr-rekorder i Danmark

30°C - 15 gange siden 1874

Sandsynligheden for dage med sommerlige temperaturer mellem 20 og 25°C stiger markant i maj. Siden 1874 har vi kun haft én maj måned, hvor den absolutte maksimumtemperatur ikke nåede op på mindst 20°C. Det var i 1962, hvor den højeste målte temperatur i maj var 19,6°C.

Der er også mulighed for at få egentlige 'sommerdage' med temperaturer på 25°C eller mere. Statistisk set er der 0,2 sommerdage i maj. Siden 1874 har der sågar været 15 maj måneder med maksimumtemperaturer på 30°C eller derover. Det indtræf senest i 2005, hvor temperaturen nåede op på 30,7°C.

Måske sne og frost i maj

Ifølge de gældende klimanormaler for maj har vi endnu 0,2 døgn tilbage med sne. Men kommer det, får det ikke lov at blive liggende. Det smelter med det samme.

Antallet af døgn med frost reduceres væsentligt. Der er i gennemsnit 0,7 døgn med frost i maj. Så helt udelukke muligheden, kan vi ikke. I den første uge af maj 2012 forudser meteorologerne også lokal let nattefrost.

Fjern ukrudtet nu

Det gode vejr gør det oplagt at gå i haven. Hvis du ikke allerede har været i gang med ukrudtet, så tag fat nu. For jo tidligere og jo grundigere du får fjernet ukrudtet, jo bedre kan du forhindre, at det etablerer sig, spreder frø og breder sig. Dermed behøver du heller ikke bruge sprøjtemidler mod ukrudtet.

Du kan få gode råd fra Bolius om, hvordan du får en giftfri have her: Sådan får du en giftfri have.

Lad afklippet græs blive liggende på plænen

Græsplænen begynder for alvor også at vokse – slå den gerne 1-2 gange om ugen.

Hvis du vil have den til at se så godt ud som muligt, er det også en god idé at lade det afklippede græs blive liggende på plænen – det indeholder nemlig næringsstoffer.

Gød også plænen mindst én gang om året – enten med NPK-gødning eller organisk gødning. Du kan få gode råd fra Bolius om, hvordan du plejer din græsplæne her: Pleje af græsplænen.

Græs

Klip gerne græsset 1-2 gange om ugen og lad det afklippede græs ligge. Foto Anne Mette Jørgensen.

Fjern mos med rive eller vertikalskærer

Mange har problemer med deres græsplæne – alt fra mælkebøtter og tidsler til bare pletter og ikke mindst mos. Er det små pletter med mos, kan du nøjes med at rykke mosset af ved hjælp af en rive med faste tænder og derefter efterså med græsfrø i de bare pletter.

Hvis der er meget mos i plænen, kan du bruge en såkaldt vertikalskærer - et skarptandet redskab, som dels fjerner mos og vissent græs, dels ridser plænen op, så der kan komme luft og vand ned til græsrødderne. En vertikalskærer fås både til håndkraft og med motor og kan lejes i et byggemarked.

Når du har vertikalskåret græsplænen både på langs og på tværs, skal alt det løse mos og visne græs rives grundigt sammen og fjernes. Derefter kan du efterså med nye græsfrø.

Læs mere om græsplænen: Problemer i græsplænen

Lidt eller meget regn i maj

Sol og varme giver risiko for regn, kraftige byger og torden. Gennemsnitligt falder der 48 millimeter regn på otte nedbørdage i maj, og der er 1,3 døgn med torden.

Der er stor forskel på, hvor meget det regner i maj – siden 1874 er der faldet mellem 9 og 138 millimeter i maj. Det vådeste døgn var i 2007, hvor der kom 94 millimeter på 24 timer i Kliplev mellem Aabenraa og Padborg.

Regn på tag

Når regnen siler ned, er det godt med et tæt tag. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft.

Tjek om taget er tæt – og undgå skader

Under alle omstændigheder er det en god idé at få tjekket, om taget er tæt. Et utæt tag kan give alvorlige fugt- og vandskader og resultere i, at hele taget skal udskiftes. Du kan enten tjekke taget udefra eller indefra. Du skal for eksempel kigge efter fugtskjolder på indersiden af loftet - de sidder oftest i hjørner og samlinger.

Du kan få flere gode råd fra Bolius om, hvordan du finder utætheder i taget her:
Opdag utætheder i taget, før skaden sker

1. maj 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram