Lørdagens skybrud og lyn

Lørdag den 28. juli 2012 blev sommervarmen presset væk af en koldfront. De officielle målere registrerede seks skybrud og cirka 3500 lyn i forbindelse med frontpassagen.

Mængden af regn varierede meget fra sted til sted. Nogle steder kom der ingen eller meget lidt regn, mens andre fik regn i rigelige mængder. I Odense, der fik mest i løbet af et døgn, faldt der 46,5 millimeter i måleren på Odense Vandværk.

Intensiteten på regnen varierede også en del fra sted til sted, hvilket er helt normalt i bygevejr. I denne omgang måtte særligt den centrale del af landet tage fra.

Kort over nedbør i landet

Især i den centrale del af landet kom regnen i perioder med høj intensitet lørdag den 28. juli 2012. Grafik Peter Riddersholm Wang.

Alle de officielle målinger på skybrud ligger i et bånd gennem den centrale del af landet. Tre af dem på Fyn, et på Ærø, et på Djursland og et på Sjælland.

Den øvrige del af landet slap med skrækken og knapt så kraftig regn, da koldfronten kom forbi.

Torden til alle landsdele

Da den kolde luft ramte den varme sommerluft, opstod der også torden. Ikke overraskende fik den centrale del af landet mere torden end resten af landet, men alle landsdele stod for skud

1200 af lynene sprang over området mellem Sydfyn og Læsø. I de jyske regioner - undtagen Djursland i Østjyllands region, og på Sjælland gik de næsten fri.

By Maks nedbørsintensitet
Årslev 25,2 mm / 30 min
Ærøskøbing 21,0 mm / 30 min
Ejby (Odense) 20,2 mm / 30 min
Odense Vandværk 20,0 mm / 30 min
Hevringholm (Nordvestligste Djurs) 17,1 mm / 30 min
Korsør 16,8 mm / 30 min
Kort over lynnedslag i landet

 30. juli 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram