Leslies lange liv gennem tre verdensdele

Fredagens regn og rusk er tæt på sidste udånding for den tidligere tropiske storm Leslie. Efter 19 dages rejse kan den endnu give regn, kuling og vindstød af stormstyrke til Danmark.

Regn på rude

Regn og rusk fra resterne af den tropiske storm 'Leslie' fredag den 14. september 2012 om formiddagen. Foto Kurt Winkler.

Den 27. august 2012 opdagede meteorologerne, at noget var i gære ud for Afrikas kyst, og tidligt tre dage senere blev lavtrykket registeret hos National Hurricane Center (NHC). Her var et vejrsystem, hvis udvikling de ønskede at holde ekstra øje med. Inden den 30. august 2012 var omme var den tropiske storm en realitet og NHC havde navngivet systemet 'Leslie'.

Tidligt den 1. september havde stormen organiseret sine tordenceller så meget, at det på satellitfotos var muligt at se et øje midt i kredsen af skyer. Stormen udviklede sig yderligere over det varme havvand i dagene efter, og den 5. september blev Leslie igen opgraderet af NHC denne gang til en tropisk orkan.

Turen øst for Amerika til Canada

Rejsen vestover fra Afrika mod Amerika lakkede mod enden et par dage inde i september 2012.

Da orkanen nåede til havet nordøst for de Vestindiske Øer, skiftede det fra en vestlig til en nordlig kurs til glæde for Amerika Dermed var faren for, at Leslie gik i land som en rasende tropisk orkan med store ødelæggelser til følge drevet over.

Orkanen var på sit højeste den 5. september 2012 som en kategori 1 orkan. Men kursskiftet mod nord betød heldigvis, at vandtemperaturen under orkanen efterhånden faldt til under 27°C. Dermed forsvandt den vigtigste del af orkanens energikilde.

Leslies første kontakt med land blev den 11. september 2012, hvor den ramte Newfoundland i Canada. Lavtrykket var nu så langt mod nord, at var blevet til et såkaldt 'ekstratropisk lavtryk'. Det var derfor også nedgraderet til "den tidligere tropisk orkan Leslie".

Trods nedgraderingen var vindene omkring lavtrykket endnu af stormstyrke, og maksimumtemperaturene på Newfoundland nåede op omkring 20°C, da stormen trak forbi.

Rejsen til Europa

Onsdag den 12. september 2012 tog Leslie turen lige syd om Grønland, og døgnet efter tæt forbi den sydvestlige del af Island. Natten til fredag den 14. september 2012 kom resterne af Leslie hen over Færøerne og endte ved Norges vestkyst.

Det 19 dage gamle lavtryk rejser fredag noget svækket ind over Norge. Det ånder på sine sidste dage, men har endnu energi nok til at give regn og rusk.

Danmark, der ligger syd for lavtrykket, får derfor fredag spredt regn og byger fra en tilhørende front, og selv om vinden er droslet ned til kulingstyrke, kan vindstødene endnu blive af stormstyrke.

Leslies sidste dage

De næste par døgn tager resterne af Leslie-lavtrykket op over Mellemskandinavien, og ender sine dage mandag over det nordligste Norge og Finland.

Lavtrykket får dermed et 21 døgn langt liv, og undervejs har det besøgt ikke færre end tre verdensdele.

Det blev 'født' over havet lige vest for Afrika og rejste via havet lige øst for de Vestindiske Øer til Canada. Derfra tog lavtrykket østover med retning mod Europa. Turen gennem den sidste verdensdel gik tæt forbi Grønland og Island og ender med et par døgn over Mellem- og Nordskandinavien.

14. september 2012.

Stormens bane

Leslies bane fra Cape Verdeøerne vest for Afrika via havet nordøst for de Vestindiske Øer til Newfoundland. Grafik Wikipedia.

Orkanens øje

Leslie med øje den 5. september 2012. Foto NASA.

Stormens vinde

Leslies vinde ved Newfoundland den 11. september 2012. Hver fane er 10 knob (5 m/s), og en trekant er 50 knob (25 m/s), hvilket er stormstyrke.

 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram