Kulden trænger sig på

Det bliver køligere og køligere. Weekenden ender måske med slud eller sne.

Vejret gav os midt på ugen en forsmag på, hvor smukt og sommerligt det kan være allerede i marts. Men foråret er årstid for meget svingende temperaturer. Selv om kalenderen i weekenden skifter til forårets midterste måned, april, går vi mod koldere vejr. Ja, nærmest vinterlige tilstande.

"Temperaturen falder dag for dag, og den tendens fortsætter i weekenden. Lørdag får vi kun op mellem 5 og 8°C, natten til søndag når temperaturen ned mellem minus 3°C og plus 2°C, og søndag også mellem 5 og 8°C", informerer meteorolog og vagtchef, Tine Zeuthen.

Kulden kommer ned til landet nordfra, og vinden lægger sig kun langsomt, for derefter at tiltage igen. Det er vel med til at forstærke oplevelsen af en kold weekend. Bliver det sådan helt vinterligt?

"Ja. Vinden får det til at føles endnu koldere. Den bliver jævn til hård, ved den jyske vestkyst op til kuling fra nordvest og aftager kun langsomt. Søndag bliver vinden let til frisk, ved den jyske vestkysten og i Nordjylland op til hård, fra vest og nordvest, men så tiltager den igen natten til mandag", fortæller vagtchefen. "De 5 til 8°C kommer derfor at føles som mellem 2 og 10 graders frost", fortsætter hun.

Tøsne i Ilskov

Tøsne i Ilskov. Foto: Erik Mølgård Jørgensen.

Det er ikke let at vriste sommerlige toner ud af meteorologen, når hun bliver bedt om at fortælle om weekendens vejr, men lidt kan hun da ryste op med.

"Vi får da nogen sol; om lørdagen måske endda en del sol. Dagenes længde bliver også marginalt øget dag for dag. Det er da ubetinget positivt, og minder os om, at foråret skrider frem, og at årstiden 'sommer' er på vej. Problemet er bare, at luftmassen de kommende dage grundlæggende er kold, og vinden øger den kolde oplevelse".

Violer i solskin

Violer på en solskinsdag i marts 2012. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft

Og så fortsætter de vinterlige toner. "Der er også risiko for, at vi får et gensyn med den hvide nedbør. Flere steder bliver ramt af byger, der både kan indeholde regn, slud og hagl".

"Hele balladen skyldes, at højtrykket, der sikrede os fint vejr først på ugen, nu er kommet for langt vestover til at beskytte os mod lavtryk og fronter, der maser sig ned nordfra. Allerede natten til mandag kommer den næste front ned over landet med nedbør, der stedvis kan falde som slud eller sne ", slutter Tine Zeuthen af.

30. marts 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram