Kortvarig tsunamivarsel i Stillehavet

Et kraftigt jordskælv ud for El Salvadors Stillehavskyst udløste sent søndag aften lokal tid kortvarig tsunamivarsel for El Salvador og de omkringliggende lande; Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Panama og Mexico.

Jordskælvet fandt sted i havet godt 177 kilometer sydøst for hovedstaden San Salvador i en dybde af 20 kilometer, rapporterer USA’s geologiske tjeneste, USGS. Skælvet blev målt til 7,3 på Richterskalaen

Tidligt mandag morgen afblæste Pacific Tsunami Warning Center dog varslet for tsunami.

El Salvador er vant til jordskælv, fordi landet ligger i den såkaldte Ring of Fire, hvor den store Stillehavsplade skubber og maser til alle kontinenterne rundt om Stillehavet. El Salvador har dog en uheldig historie med jordskælv og så sent som i januar 2001 udløste et skælv en stribe af jordskred, der blandt andet smadrede byen Santa Tecla. Den gang måltes jordskælvet til 7,6 og i nærheden af 500 omkom.

Ring of Fire er et kompleks af tektoniske forskydninger, der finder sted hele vejen rundt om Stillehavspladen. Randen af pladen er kendetegnet af jordskælv, vulkaner, høje bjerge og dybhavssænkninger.

Bevægelsen af Stillehavspladen er kompleks, og visse steder glider den under de lettere kontinentale plader og danner bjergkæder, som Andesbjergene. Andre steder gnider pladegrænserne mod hinanden og skaber sideværts forkastninger, som det er tilfældet i San Andreas-forkastningen. Omkring El Salvador er tektonikken kompleks, fordi både mange plader er i spil.

 

Richter Effekter
1-3 Svage, ofte umærkelige, skælv uden materielle skader.
4 Mærkes af næsten alle og f.eks. løst puds falder ned.
5 Vibrationerne mærkes - skorstene og svage bygninger tager skade.
6 Almindelige bygninger tager betydelig skade.
7 Solide konstruktioner tager betydelig skade.
8 Jordskælvssikrede konstruktioner tager betydelig skade.
9 Voldsomme, omfattende og altødelæggende rystelser.

27. august 2012.

Jordskælvs epicenter

Grafik USGS.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram