Isblomster og rimtåge erstattet af tø og tåge

Overgangen fra det kolde, tørre til det milde, fugtige vejr gav en overgang rimetåge og smukke isblomster. Temperaturen er kommet over frysepunktet. Tø, dis og tåge dominerer i det meste af landet.

Vejret er skiftet fra tørt, koldt og klart vejr til mildt vejr. Det har denne gang givet anledning til at opleve forskellige vejrfænomener. Alle fænomener, der opstå, når der er mere fugtighed i luften, end den kan indeholde ved den aktuelle temperatur.

Rimtåge i snelandskab

Rimtåge mandag den 13. februar 2012. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft.

Sammen med weekendens front og nedbør kom der fugtig luft ind over Danmark. Hvis temperaturen samtidigt var steget nok, havde fugten ikke kunne ses. Men det gjorde den langt fra, og resultatet er tydeligt.

Isblomster og rimtåge

I natte- og morgentimerne lå minimumtemperaturerne under frysepunktet i det meste af landet både søndag og mandag. Tirsdag morgen lå den endnu under frysepunktet i den syd- og østlige del af landet.

Denne kølige luft kan ikke indeholde al den fugt, der er i luften. Fugten kondenseres derfor ud af luften. Dele af fugten sætter sig som rim på overlader. Det giver glat fører, men det giver også nogle meget smukke isblomster. Resten af den overskydende fugt bliver til rimtåge, der sænker sigtbarheden markant.

Isblomster på glasrude

Isblomst i drivhus februar 2012. Foto Karen Elisabeth Møller.

Temperaturen stiger, men ikke nok

Mildere luft trænger ind over Danmark og temperaturen kommer i dagtimerne op over frysepunktet de fleste steder. Det begynder at tø. Rim, isblomster og sne smelter. Men tirsdag eftermiddag er temperaturen endnu ikke kommet så højt op, at luften kan absorbere al fugtiheden.

Tøvejr i skov

Tøvejr den 14. Februar 2012.

Resultatet er, at næsten hele landet ligger indhyllet i tåge eller dis. Tåge med sigtbarheder under en kilometer og dis med sigtbarheder mellem en og ti kilometer.

Tæt morgentåge over Herlev Sygehus

Tæt morgentåge over Herlev Sygehus i 2005. Foto Annette Borch-Jensen.

Det milde vejr fortsætter, men trods det får vi perioder med solskin

Temperaturen kommer over frysepunktet i dagtimerne den kommende tid. Trods det ser det ud til at vi i perioder får Solen af se. Det skyldes delvist mindre fugt og højere temperaturer, men også at vinden tiltager. Når det blæser, bliver luften hele tiden flyttet og blandet rundt, og det får tåge og dis til at gå i opløsning.

14. februar 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram