Luften omkring os er aldrig i absolut ro. Der er et uendeligt antal små hvirvler, som blandt andet opstår som følge af temperaturforskelle. Hvirvlerne og temperaturforskellene er mikroskopiske, men alligevel store nok til at påvirke lyset fra en - set fra Jorden - knappenålshoved stor stjerne. Fænomenet er i familie med de 'syns-forstyrrelser' vi oplever over sort asfalt en varm og solrig sommerdag. Også de skyldes termiske hvirvler.
Vi oplever forstyrrelsen fra hvirvlerne som om stjerner i horisonten 'står og blinker'. Det er svært at fange med et kamera, med mindre man udfører et noget specielt trick, der går stik imod Grundbog for fotografer: Man bevæger kameraet, mens lukkeren er åben. Det kan gøres ved at kameraet hænges op i en snor eller man holder kameraet uroligt i hånden, som prøvede man at fange en sommerfugl. Den sidste metode er den, Henrik Bondo benyttede, da han i starten af april 2012 tog de billeder, vi bruger her i artiklen.
Den farveglade farvelade
Fotoet herunder viser, hvad 'det urolige kamera' får ud af en stjerne lavt i horisonten. Resultatet minder mest af alt om leg med trylletuscher på mørkt karton.