Harmonie ordner vinden i Grønland

En ny avanceret vejrmodel giver et langt mere detaljeret billede af den drilske vind i de grønlandske fjorde end tidligere.

Modellen med navnet Harmonie viser sine dyder i et nyt produkt på dmi.dk fra i dag. Produktet hedder Fjordvind og er nærbilleder af tre fjord-områder i det sydgrønlandske; Nuuk, Paamiut og Qaqortoq.

Vindkort

Et af de nye, detaljerede kort i Fjordvind.

Styrken ved Harmonie-modellen er, at den er mere finmasket end de tidligere vejrmodeller for Grønland. Dermed egner den sig bedre til at forudsige vinden i fjordområder - specielt når vinden kommer fra indlandsisen.

Harmonie beregner vejret mere lokalt

I modellen Harmonie ligger beregningspunkterne tættere end i tidligere modeller. For hver to kilometer har modellen et beregnet bud på, hvordan vejret bliver. De to kilometer mellem punkterne i modellen gælder for alle de tre rumlige dimensioner: de to horisontale nord/syd og øst/vest samt den vertikale retning fra Jordens overflade og opefter.

"Med Harmonie får vi et væsentligt forbedret billede af vinden i de grønlandske fjorde, og modellen har potentiale til at gøre det endnu bedre i fremtiden, når vi forfiner den endnu mere," siger forskningsleder Bent Hansen Sass ved DMI's Center for Meteorologiske Modelsystemer.

Den fine model kører endnu ikke operationelt over dansk område, men den forventes at indgå i meteorologiens tjeneste på fuld tid fra 2013.

2. oktober 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram