Gode takter fra ny eksperimentel vejrmodel

Det nyeste skud blandt DMI's vejrmodeller ramte mandagens regnvejr rigtig godt.

DMI forbedrer løbende vejrmodellerne bag de daglige vejrudsigter. En ny model 'Harmonie', der udvikles i et internationalt samarbejde, har potentiale til at forudsige vejret endnu mere detaljeret i løbet af de kommende år.

Allerede nu har Harmonie vist sig at være ganske god til at forudsige kraftig regn og skybrud. Det glæder sektionsleder i Center for Meteorologiske Modelsystemer på DMI, Bent Hansen Sass efter mandagens uvejr:

"Vi kan se, at Harmonie ganske præcist forudsagde både den kraftige regn i Jylland og skybrudsregnen på Bornholm i forbindelse med lavtrykspassagen mandag den 18. juni 2012".

"Det er naturligvis vigtigt for os, at vores vejrmodeller hele tiden bliver bedre til at forudsige netop de tilfælde, hvor vejret potentielt udvikler sig farligt. Vi oplever, at forudsigelse af farligt vejr får stadigt større betydning", forklarer sektionslederen.

Meteorologerne har derfor mulighed for allerede nu at skele til Harmonie i deres daglige arbejde med vejrudsigterne. Det til trods for, at modellen endnu er en eksperimentel vejrmodel.

"Hver gang vi har haft uvejr i Danmark, der overskrider DMI's varslingskriterier for farligt vejr, evaluerer vi på vores nye model. Det giver os mulighed for at finde ud af, hvornår modellen fungerer godt og mindre godt".

"Vi ved, at prognoserne forbedres, når modellen får adgang til nye data fra for eksempel satellitter, radar og fly. Målet er derfor, at den type data i stigende omfang bliver tilgængelige for modellerne i de kommende år", slutter Bent Hansen Sass.

19. juni 2012.

Regnvejrets passage illustreret

Regnvejrets passage af Danmark, som den eksperimentelle model Harmonie forudså det. Bemærk de kraftige tordenceller over Nordtyskland hvoraf en rammer Bornholm.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram