Når temperaturen kommer under -10°C, skal vi ændre den måde, vi bekæmper glatføre på.
Salt blandet op med lidt fugt sænker vands frysepunkt. Derfor bruger vi det til at bekæmpe glatføre med. Men forholdet mellem salt og fugt skal afstemmes nøje, hvis det skal virke optimalt. Når temperaturen falder meget, er saltning ikke er den bedste måde at bekæmpe glatføret på.
Danmark har ofte glatføre om vinteren på grund af landets geografiske placering. Den offentlige- og private glatførebekæmpelse er nogle år en anseelig omkostning for samfundet. Både når det gælder materiel, natur og arbejdstimer. De to seneste vintre med megen sne og frost har givet ekstra fokus glatførebekæmpelsen.
Ansvaret for bekæmpelse af glatføre fordeles
Frost på jordoverfladen betyder risiko for glatføre, og glatføre giver risiko for glatføreulykker for trafikanterne. Vejdirektoratet, kommunerne, Sund og Bælt og boligejere har hver deres ansvarsområder i glatførebekæmpelsen. Vejdirektoratet har ansvaret på motorveje og hovedveje; det svare til 3800 kilometer vejstrækning, hvor 45% af al biltrafik afvikles. Kommunerne står for de kommunale veje, hvilket svarer til 67.000 kilometer vejstrækning. Sund og Bælt har ansvaret på Storebæltsbroen og boligejere har ansvaret for glatførebekæmpelse på egne arealer og fortove på og uden for deres grunde.