Flere regionale varmebølger

Sommervarmen er over landet. I tre dage i træk har 48,8% af landet haft maksimumtemperaturer på mere end 25°C. Dermed har regulære varmebølger skyllet ind over flere regioner.

Efter uger med ustadigt vejr, dukkede en stabil periode op. Sol og varme, masser af varme kom til landet. I flere dage i træk har termometre måtte op og runde 25°C. Da data blev gjort op torsdag morgen, stod det klart, at flere regionale varmebølger var en realitet.

Kort over varmebølger i landet

Varmebølge over 48,8% af landet. Grafik Peter Riddersholm Wang.

Definitionen på varmebølger

Når gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer målt over tre sammenhængende dage overstiger 25 °C, er der varmebølge.

Når mere end 50 % af en regionen areal opfylder ovenstående betingelser defineres det som en regional varmebølge.

Når mere end 50 % af Danmarks areal opfylder ovenstående betingelser defineres det som en landsdækkende varmebølge.

Fem regioner med varmbølge og tre uden

Både Østjylland, Syd-og Sønderjylland, Fyn, Vest-og Sydsjælland samt Lolland/Falster og København og Nordsjælland har haft regulær en varmebølge de seneste tre dage. Det betyder, at mere end 50% af regionerne har haft maksimumtemperaturer på mere end 25°C alle tre dage.

Bornholm og Nordjylland har været de køligste regioner, mens Midt- og Vestjylland lige knapt kom med på bølgen.

Den højeste maksumumtemperatur i løbet af de tre dage blev 29,6°C, og blev målt onsdag den 25. juli 2012 ved Landbrughøjskolen i København.

Endnu ingen landsdækkende varmebølge

48,8% af landet har været ramt af varmebølgen. Det er lige knapt nok til at den bliver en landsdækkende varmebølge. En landsdækkende varmebølge kræver, at mere end 50% af landets areal har overskredet kriterierne, så vi er indtil videre 1,3% fra en landsdækkende varmebølge.

Torsdag og fredag forventer meteorologerne, at temperaturen falder lidt, men endnu kan nå op mellem 20 og 27°C.

Korn

Kornet modner i varmebølgen. Foto Kurt Winkler.

 

Region Areal med Tmax over 25°C
Nordjylland 0,2%
Midt- og Vestjylland 24,6
Østjylland 76,5%
Syd- og Sønderjylland 62,6%
Fyn 62,4%
Vest- og Sydsj. samt Lolland/Falster 57,7%
København og Nordsjælland 95,4%
Bornholm 0%

"Det kommer til at knibe med at få temperaturen op på de 25°C i den vestlige del af landet. Det er derfor noget usikkert, om det er nok til, at en landsdækkende varmebølge kan indtræffer inden lørdag", siger meteorolog Jesper Eriksen.

Markant vejrskift på vej

Det stabile, solrige og varme vejr bliver natten til lørdag angrebet af en koldfront fra sydvest. Sommervarmen over landet bliver derefter afløst af en markant køligere luftmasse. Dagtemperaturene falder til mellem 15 og 20°C, og sammen med den køligere luftmasse kommer der perioder med skyer og regn eller byger. Omslaget fra 'varmebølge-vejr' til almindeligt skiftende vejr vestfra bliver en markant ændring i vejret.

26. juli 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram