El Niño ruller sig ud

En El Niño er ved at udvikle sig i det tropiske Stillehav. Det koblede ocean-atmosfære fænomen opstår hvert andet til femte år og udløser en række af vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden.

Temperaturene i det tropiske Stillehav stiger, og dermed etablerer en ny El Niño sig formentlig snart. Efter en moderat La Niña gennem de seneste knapt to år er situationen nu ved at vende.

"Siden begyndelsen af 2012 er havtemperaturerne i det tropiske Stillehav steget for hver måned, og i marts måned var temperaturerne kun 0,6°C lavere end normalt. Ifølge de nyeste prognoser bliver temperaturerne ved med at stige og en svag til moderat El Niño udvikler sig i løbet af sommeren efteråret og vinteren. Der er kun ringe sandsynlighed for en tilbagegang til en neutral tilstand i det næste halve år," siger seniorforsker Wilhelm May fra Danmarks Klimacenter ved DMI.

Grafik fra ECMWF.

Grafik fra ECMWF.

Himmel og hav

El Niño er et koblet ocean-atmosfære fænomen i det tropiske Stillehavsområde: Hvert fjerde til femte år udløser det typisk en række af vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden. Blandt disse er kraftig nedbør i de sydamerikanske kystområder, mindre regn i Filippinerne, det nordlige Australien og Indonesien, en mindre kraftig sommer monsun i Indien, samt varmere og mindre regnfuldt vejr i Caribien. Også på et globalt plan vil den nye El Niño kunne registreres ved at forhøje den globale gennemsnitstemperatur.

Tre tilstande i det tropiske Stillehav.

Tre tilstande i det tropiske Stillehav. Farverne i overfladen angiver havtemperaturer med blå som relativt koldt og rødt som varmt. I sommer 2012 antyder prognoserne, at La Niña-tilstandene (til venstre) afløses af El Niño-tilstande (til højre). Grafik Carsten Kersø.

Godt halvdelen af modellerne fra de forskellige institutioner viser det samme: En svag til moderat El Niño med ret høje havtemperaturer over sommeren og efteråret. Enkelte modeller viser temperaturafvigelser på over 1°C, men i gennemsnit ligger afvigelserne på 0,4-0,7°C i det næste halve år.

"Ved det fælleseuropæiske meteorologiske regnecenter, ECMWF, kører meteorologerne mange parallelle prognoser med lidt forskellige startbetingelser for at se, om resultaterne er robuste. Er spredningen i resultaterne lille, så er prognosen sikker. Er spredningen stor, så er prognosen usikker," siger Wilhelm May.

I dette tilfælde afspejler den store spredning i efteråret en større usikkerhed for en moderat El Niño på dette tidspunkt af året.

26. april 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram