Ny kortlægning af havbunden mellem Grønland og Nordpolen skal danne grundlag for Dansk-Grønlandsk krav på havområdet nord for Grønland, herunder dele af selve Nordpolen. DMI er med på verdens top.
Det er vigtigt for Danmark og Grønland at få kortlagt havbunden mellem Nordpolen og Grønland. Vi har brug for at kende den præcise placering af kontinentalsoklen for at stille et dansk-grønlandsk krav på et havområde nord for Grønland, herunder selve Nordpolen.
Det arktikske dybhav er delt i to store basiner, der adskilles af den undersøske højderyg Lomonosov Ryggen. Den strækker sig fra Grønland over Nordpolen mod Sibirien, og rejser sig mellem de to basiner med cirka 3000 meter over havbunden.
Kortlægning af denne ryg skal danne grundlag for det krav kongeriget skal stille op for, hvor vores nordligste grænser ligger. Afgørelsen af, hvor den grænse kommer til at ligge har betydning for, hvor langt mod nord vi har ansvar for naturen og råder over eventuelle ressucer i undergrunden.
Området Danmark og Grønland forventer at kunne stille krav om ved den internationale havretskommission er cirka 150.000 kvadratkilometer stort.
En del af kontinentalsokkel-projektet er den dansk-svenske LOMROG III ekspedition, som er i fuld gang lige nu.
LOMROG III ekspeditionen
Som en del af forskningsprojektet LOMROG III deltager de to forskere fra DMI’s Center for Ocean og Is. Deres primære opgave under ekspeditionen er gennem syv uger at måle temperatur og saltvariationer i havet fra undersiden af isen til havbunden, der kan ligge over 4000 meter under havets overfalde.
"Ud fra målingerne og lydens hastighed gennem vandet kan en præcis kortlægning af havbunden udarbejdes," forklarer Steffen Olsen.
"Vi bruger en sonde med en stribe sensorer, som sænkes relativt langsomt ned gennem vandet. Det tager op mod fire timer at måle en fuld vandsøjleprofil. Data logges og sendes direkte ind i en række analyser som udføres i døgndrift under ekspeditionen."
