DMI-forskere i Nature: Modeller overvurderer sommervarmen ved Middelhavet

Fremtidens somre ved Middelhavet bliver ikke helt så varme som tidligere antaget. Det afslører fundet af en systematisk fejl i Europas regionale klimamodeller. Problemet er nemt at korrigere, så modellerne nu leverer endnu mere præcise resultater.

Fremtidige sommertemperaturer omkring Middelhavet er sandsynligvis overvurderet med nutidens klimamodeller. Det skriver Fredrik Boberg og Jens Hesselbjerg Christensen fra Danmarks Klimacenter, DKC, på DMI i tidsskriftet Nature Climate Change. Artiklen offentliggøres på nettet søndag aften dansk tid.

Varm og tør tendens

"Klimamodeller har en tendens til at vise temperaturafhængige fejl i et varmt og tørt klima. Derfor overvurderer mange modeller den regionale sommeropvarmning i den type regioner," forklarer Fredrik Boberg, som er førsteforfatter på artiklen.

10-20% af sommeropvarmningen i områder med varmt, tørt klima stammer således fra denne systematiske overvurdering, anslår forfatterne i artiklen. Det betyder, at temperaturerne omkring Middelhavet i praksis vil ligge mellem 1 og 2°C lavere end hidtil forudset i sommermånederne i år 2100.

Stigningen i sommertemperaturen ved Middelhavet er selv med de korrigerede resultater betragtelig i forhold til i dag og ligger i omegnen af 3 til 4°C under antagelse af IPCC's såkaldte A1B scenario. A1B bygger på et fremtidsbillede karakteriseret ved høj økonomisk vækst, lav befolkningsvækst og hurtig introduktion af effektive teknologier.

Ibiza

Det bliver noget varmere på Ibiza i fremtidens somre, men ikke helt så meget varmere som tidligere antaget. Foto Forbfruit fra Wikipedia under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 licens.

Årsagen til fejlen skal søges i de komplekse vekselvirkninger mellem atmosfæren og jordoverfladen, når jorden langsomt tørrer ud hen over sommeren. Det er en velkendt og godt beskrevet proces, som er med i modellerne. Mange modeller har imidlertid en klar tendens til at overdrive denne vekselvirkning. Arbejdet viser, at der er en meget simpel sammenhæng mellem graden af overdrivelse og hvor varmt et klima modellerne simulerer.

Hjælper modellerne

Forfatterne påpeger, at nu hvor fejlen er afdækket, er den forholdsvis let at korrigere for. Dermed er undersøgelsen med til yderligere at præcisere de fremtidige klimaforhold i store dele af Sydeuropa.

"Det er vigtigt at bemærke, at resultaterne samtidig viser en bedre enighed mellem modellerne. De forudser altså stort set alle det samme niveau af opvarmning, når der korrigeres for fejlen," siger Fredrik Boberg.

Andenforfatter på artiklen, forskningsleder fra DKC Jens Hesselbjerg Christensen, vil gå et skridt videre og udbrede undersøgelsen til hele kloden.

"Denne undersøgelse har fokuseret på Middelhavsområdet og benyttet en række regionale modeller. Vores første analyser af globale modeller over det samme område, viser tydeligt, at de udviser tilsvarende træk," siger han.

"Den type fejl, som vi nu har konstateret, er imidlertid knyttet til specifikke klimatiske processer. Derfor er det i denne slags områder med et tørt og varmt sommerklima, at fejlen spiller en så systematisk rolle," slutter forskningslederen.

18. marts 2012

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram