Danmark tørrer kun langsomt op

I de syv år, DMI har beregnet tørkeindeks for Danmark, har jorden aldrig været vådere midt i maj end i 2012.

De seneste syv år har DMI opgjort tørkeniveauet i Danmark. Vi har typisk set en relativ kraftig optørring i løbet af foråret grundet ringe nedbør og stor fordampning.

"Sidste år midt i maj lå Danmark gennemsnitligt på indekstal 7. 7 betyder 'forøget risiko for tørke'. Rundt om i landet var der kun et par mindre områder, hvor der var lav risiko for tørke", siger klimatolog Mikael Scharling som bestyrer tørkeindekset.

At sommeren så efterfølgende blev en meget våd affære, er en helt anden historie

Animation af tørkeindeks i Danmark

Animation af tørkeindekset den 15. maj fra 2005 til 2012. Grafik Mikael Scharling.

Mikael Scharling fortæller, at situationen i år afviger markant fra de tidligere år.
"Vi ligger lige nu på indekstal 2: ingen risiko for tørke. Det er kun et par enkelte steder på Sjælland, hvor der er forøget risiko for tørke. Den manglende optørring skyldes hovedsaglig den relative megen nedbør, der faldt i sidste halvdel af april og ikke mindst i sidste uge".

De kommende dage forventer meteorologerne mere nedbør. Det får formentlig tørkeindekset til at falde yderligere. Fra slutningen af ugen ser vejret dog ud til at stabilisere sig - men uden udsigt til rigtigt stabilt højtryksvejr i en længere periode, som ellers ville gøre et indhug i jordvandsmagasinet.

"Danmark er altså ikke just truet af alvorlig tørke de næste par uger. Planter - og ikke mindst ukrudtet - vil vokse lystigt i den fugtige jord", slutter Mikael Scharling.

15. maj 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram