Danmark før og efter

Vejrskiftet mellem onsdag den 7. og torsdag den 8. marts 2012 bliver meget tydelig, når klimatologerne gør tallene op. Selv med helt ens farvelegender til Danmarkskortene bliver det tydeligt.

Onsdag kom luftmassen op over Danmark fra syd og sydøst. Den var dannet over det endnu kølige centrale Europa. Det gav en middeltemperatur for døgnet den 7. marts klokken 7 og 24 timer frem på 1,9°C.

Maksimumtemperaturene var frem til onsdag klokken 19 på mellem 1,5°C ved Rønne og 5,4°C ved Store Jyndevad. Det giver et kort overvejende i de gule nuancer.

Kort over makstemperaturer i DK

Maksimumtemperatur fra den 7. marts klokken 7 og 24 timer frem. Grafik Mikael Scharling.

Natten til torsdag passerede, som forudsagt, en front vestfra. Efter fronten tippede vinden over i vest. Dermed blev luftmassen, der drev ind over Danmark, dannet over havet. Det giver lunere vejr, og middeltemperaturen steg et par grader og blev for døgnet den 8. marts klokken 7 og 24 timer frem på 4,1°C.

Også maksimumtemperaturene tog et hop op de fleste steder og var frem til torsdag klokken 19 på mellem 1,5°C ved Nexø og 9,1°C ved Aarhus Lufthavn. Det giver et kort overvejende i de røde nuancer.

Kort over makstemperaturer i DK

Maksimumtemperatur fra den 8. marts klokken 7 og 24 timer frem. Grafik Mikael Scharling.

Bornholm havde sit eget 'grønne' vejr

Det er koldere på Bornholm end i resten af landet både onsdag og torsdag. Det ses tydeligt på begge klimaopgørelserne, hvor farvekoden for Bornholm ligger i de grønne nuancer. Det skyldes to ting.

Først og fremmest skyldes det, at fronten kom vestfra, og derfor passerede Bornholm sidst. I hele det klimatologiske døgn frem til torsdag klokken 7 kom luften op over Bornholm fra syd og sydøst.

Fronten passerede i løbet af torsdag, og vinden tippede først i vest torsdag eftermiddag. Den første tredjedel af det klimatologiske døgn frem til fredag klokken 7 fik bornholmerne altså fortsat kølig luft op sydfra.

Torsdag eftermiddag runder den højeste temperatur på Bornholm 1,7°C i Rønne. Natten til fredag kommer vinden godt nok fra det mildere vestlige hjørne, men der er ikke meget af den. Skydækket, der kunne have holdt på varmen, svigtede også. Klokken 22 klarede det op, og varmen fik frit lejde til at stikke af ud til verdensrummet frem til klokken 4 fredag morgen.

Fra klokken 04:00 til 07:30 trak et smalt skybånd helt over Bornholm. Det stoppede temperaturdroppet, som bundede ved minus 1,2°C ved Nexø. Temperaturen begyndte langsomt at stige, og klokken 7, da det klimatologiske døgn sluttede, var temperaturen ved alle DMI’s målestationer igen lige over frysepunktet.

Satellitbillede

Et hul i skydækket over Bornholm mellem torsdag klokken 22 og fredag klokken 4 forhindrede temperaturen i at stige trods den mildere luftmasse vestfra. Foto Meteosat.

Et højtryk over de Britiske Øer forstærkes de kommende dage, og vil i næste uge langsomt bevæge sig mod øst. Det betyder, at vejret i Danmark bliver stabilt, tørt, og med nogen sol.

Vejret kommer fortsat fra de milde vestlige retninger, og dagtemperaturer op mellem 5 og 10°C i weekenden og 7 til 12°C i næste uge.

9. marts 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram