August-vejret i hus og have

August er den vådeste sommermåned, men også en af årets varmeste måneder. Find ud af, hvad du kan gøre for at holde varmen væk og boligen tør, og se vejrrekorder i august. Bolius og DMI giver gode råd om vejr, hus og have i august.

Den sidste måned i kalendersommeren er en af de varmeste og den vådeste. Det skyldes den høje sol, der har domineret gennem mere end en måned, og endnu står højt på himlen. Vandet omkring landet er blevet varmet op, og på kølige dage og nætter holder det lufttemperaturen oppe.

På solskinsdage stiger varm luft op fra de nederste luftlag. Der dannes skyer, der vokser sig store og om eftermiddagen bliver til byger eller tordenbyger. På dage, hvor koldere luft vest eller nordvest presser sig ind under en varm luftmasse over landet stiger risikoen for regn og byger, eventuelt med torden.

De højeste dagstemperaturer er inde i de centrale landområder på en solrig og vindstille dag, hvor Solen varmer landjorden op gennem hele dagen. Så er ønsket temperaturer over 20 °C, skal man søge ind i den centrale del af Jylland, Fyn og Sjælland. På dage med klart vejr, men også lidt vind, skal man søge mod kyster med fralandsvind for at få de højeste temperaturer.

Vejret i august

rekorder

Varmeste august:

20,4°C i 1997

Koldeste august:

12,8 °C i 1902

Højest målte temperatur:

36,4 °C i 1975

Lavest målte temperatur:

-2,0°C i 1885

Tørreste august:

10 mm i 1947

Vådeste august:

167 mm i 1891

 

 

'61-90

'01-10

2011

Temp.

15,7°C

17,2°C

16,1°C

Nedbør

67 mm

91 mm

132 mm

Soltimer

186 t

196 t

150 t

 

Den gennemsnitlige august -dekadevejret

Ifølge klimanormalerne får vi i august gennemsnitligt 67 millimeter nedbør fordelt over 10 nedbørdage. Middeltemperatur for døgnet ligger på 15,7 °C på landsplan og antallet af soltimer ligger i gennemsnit på 186 solskinstimer - færre end både juni og juli.

I dekaden 2001-2010 havde vi i gennemsnit mere regn end klimanormalen, nemlig 77 millimeter regn. Middeltemperaturen var højere og lå på 17,2°C, mens antallet af soltimer var vokset til 196 timer.

Mal plankeværk og skur i august

De høje temperaturer gør august en god måned at male alt udvendigt træværk i, da malingen kan få lov at hærde og tørre ordentligt. Lad være med at male i direkte sol, da malingen bobler op og ikke kan hærde ordentligt. Mal, når det er overskyet eller evt. hen på eftermiddagen, hvor temperaturen falder, og solens stråler ikke er så kraftige.

Læs også: Vedligeholdelse af udvendigt træværk

Gør huset klar til store regnskyl

August i 2011 var en meget våd måned i visse dele af landet. Med 132 mm regn blev det den 8. mest våde august siden 1874. Regnen var meget ujævnt fordelt og skyldes en stribe voldsomme regnskyl, som flere steder udviklede sig til skybrud.

I perioder med megen nedbør er det vigtigt, at alle tagrender og nedløb er tætte og renset for snavs, blade og smågrene. Hvis vandet ikke kan løbe ned i nedløbsrøret, kan det løbe over og ned på huset, som kan få store skader.

Se, hvordan du renser og reparerer en utæt tagrende i en kort film på TV Bolius.

En faskine i haven kan lede regnvandet ned i jorden i stedet for i kloakken. Faskinen fungerer som et regnvandsbassin under jorden, som sørger for, at regnvandet langsomt siver ned til grundvandet.

Højeste målte temperatur nogensinde i august

August ligger inde med landets absolutte temperaturrekord i Danmark. 10. august 1975 blev der målt 36,4 °C i Holstebro, og det er den højeste temperatur, der er målt, siden DMI begyndte at måle regelmæssigt i 1874.

Bliver temperaturen for varm i din bolig, kan det være en god idé med solafskærmning, da det bremser/reflekterer solens stråler, inden de rammer boligen. Du kan skærme for solen både ude og inde og med alt fra skodder til træer eller markiser.

Malerpensel
Hytte

Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft.

Læs også: Solafskærmning.

August har normalt 2,3 sommerdage, der defineres som dage, hvor temperaturen er højere end 25 °C. Det er også den måned på året, hvor der muligheden for en tropenat er størst. En tropenat, er defineret som en nat, hvor temperaturen ikke kommer under 20°C nogen steder i landet. Der er normalt 2,2 dage med torden og 3,2 dage med tåge.

Tåge dannes om aftenen, natten og i de tidlige morgentimer, når luftfugtigheden er høj og temperaturen falder i Solens fraværd. Det dannes især i områder med moser, årer eller søer, men også i lavninger i landskabet. Det kan være til gene for trafikanter, men kan også give nogle smukke, eventyrlignende områder, der emmer ro. Dis og dug dannes på samme måde, og alle tre fænomener giver lidt fugt til planterne.

Gode råd til haven i august

I øjeblikket vender mange hjem til deres hus efter at have været på ferie. Der er ofte en del at se til, fx store mængder ukrudt. Bladlusene har også travlt på planterne – du kan bl.a. bekæmpe dem med koldt vand i en hård stråle. I august kan du også gå i gang med at beskære fx større træer som ahorn, birk og valnød.

Læs også: 10 gode råd til haven i august.

August kan også være en god måned at lave sin egen kompostbeholder, så der er plads til haveaffaldet nu og senere.

Se, hvordan du nemt bygger en kompostbeholder på TV Bolius.

Pas på myggene

Der er tit mange myg i august, og de stikker især aften og tidlig morgen – og om natten, hvis de er fløjet ind i boligen. Du kan bl.a. forhindre myg indenfor ved at sætte net for vinduerne eller et myggenet over sengen.

Myg

Foto Michael Stoltze.

Læs også: Hvordan undgår du myg og myggestik?

For yderligere information kontakt Kristine Virén, Bolius, kv@bolius.dk

 6. august 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram