Aprilvejr i hus og have

April kan være varm og solrig, men der falder normalt også sne, viser DMI’s statistikker. Få gode råd om, hvordan du undgår rotter og gør havemøbler og køkkenhave klar.

Hvis april kommer til at ligne april 2011, kan du godt begynde at glæde dig. For april 2011 var rekordvarm, meget solrig og tør.

Middeltemperaturen blev på 9,9 °C - hele 4,2° C varmere end en gennemsnitlig april. I påsken 2011 var temperaturen flere gange 22,5 °C. Solen skinnede i 253 timer, 91 timer mere end normalt, og der kom blot 16 mm regn.

Vejret i april rekoder
Varmeste 9,9 °C i 2011
Koldeste 2,5 °C i 1888
Højeste temperatur 28,6 °C (Holbæk 27. april 1993)
Laveste temperatur - 19 °C (St. Vildmose 3. april 1922)
Tørreste 3 mm i 1893 og 1974
Vådeste 98 mm i 1936

Gør havemøblerne klar

Der er masser af ting, du kan tage fat på i hus og have, mens du nyder vejret. Du kan for eksempel gøre havemøblerne klar til den nye sæson. Oliebehandlede møbler skal renses godt af med fx en ziegklinge og en børste, inden du sliber og giver dem ny olie, mens opskriften er en anden for malede havemøbler og plastmøbler.

Få styr på hus og have med Husets Kalender

Hvis du har hus og have, er der meget, der skal vedligeholdes. Men det kan være svært at holde styr på det hele, og så kan det ende med dyre reparationer og dårligt indeklima.

Derfor har Bolius lavet et nyt website 'Husets Kalender', hvor du måned for måned kan se de 4-8 vigtigste opgaver og få gode råd om, hvordan du løser dem, hvor lang tid det tager, og hvor dyrt det er.

Du kan også få Husets Kalender som app til din smartphone. 

Så meget sner det i april

Der er dog også risiko for koldt vejr i april, når vejret trænger ned til os nordfra. I gennemsnit er der 2,6 døgn med sne og 6,6 døgn med frost i april.

I så fald kan du trække indendørs og kaste dig over forårsrengøringen. Det er nemlig en god idé at gøre hovedrent i din bolig 1-2 gange om året.

Du kan for eksempel fjerne pletter eller stegefedt flisevægge denne blanding: 2 dl vand, 2 dl eddike, 1 dl opvaskemiddel (uden farve og parfume). Smør blandingen på væggen med en klud og lad det sidde i en halv time. Tør derefter væggen af med en opvredet klud.

Læs også: Gør huset hovedrent – sådan

Brug tid i køkkenhaven i april

Normalt er april betydeligt mere lys og lun end marts. Middeltemperaturen hæves fra marts måneds 2,1°C til aprils 5,7°C på landsplan. Samtidigt får vi gennemsnitligt 52 flere soltimer end i marts og kommer op på 162 timer i april. I en typisk april falder der 41 mm nedbør fordelt på 9 nedbørdage.

Træ om vinteren

Forår og sne på samme tid er helt normalt. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Toft.

I april kalder køkkenhaven så småt. Du kan begynde at så de første afgrøder, som radiser, rødbeder og flere kåltyper. Der må ikke være for meget nattefrost for disse første afgrøder, derfor skal jordtemperaturen være mindst 6 grader, og det indtræffer typisk midt være i april måned. Gulerødder, bønner og salat kan først sås, når jordens temperatur er mindst 10 grader, hvilket oftest først bliver i maj og juni.

Læs også: Køkkenhaven.

Skab læ på din terrasse

Hvis du overvejer en ny terrasse, er det en god idé at planlægge den nu. Inden du går i gang, kan du fx overveje hvilke materialer den skal være lavet af, hvordan den kan passe sammen med dit hus, og hvordan du får læ på terrassen. Det sidste kan du bl.a. gøre med hæk, buske eller hegn.

Læs også: Hvad er en god terrasse?

Slip for rotter i din bolig

Rotter er et af de skadedyr, der kan være på spil i april. I de fleste tilfælde trænger rotterne direkte ind i huset via fejl i afløbene i køkken, bad, toilet, bryggers osv. De kan trænge ind i kælderen gennem ødelagte ventilationsriste eller defekte eller åbne vinduer, og de kan komme op på loftet ved fx at klatre på læmure eller bevoksning op ad huset.

Hvis du ser rotter eller spor efter rotter, skal du straks indberette det til kommunen eller til det firma, kommunen har udpeget til at stå for bekæmpelsesindsatsen. Hvis du vil undgå besøg af rotter er det vigtigste, at kloakker og afløb er tætte og udført korrekt. Ydermure, døre, vinduer og tag skal være hele og tætte, uden huller og sprækker.

Læs også: Rotter.

Køligst, tørrest og mest solrigt på Bornholm

Efterhånden som temperaturene stiger flader antallet af dage med tåge, i snit er der syv et halvt døgn med tåge i april. Samtidigt stiger risikoen for døgn med torden en anelse til 0,2 døgn.

Der er normalt stor forskel på vejret, alt efter hvor du bor i landet, viser DMI’s statistikker. Gennemsnitligt er det i april:

  • Køligst på Bornholm med en middeltemperatur på 4,5 °C.
  • Lunest på Fyn med en middeltemperatur på 6,0 °C.
  • Mest solrigt på Bornholm med 169 soltimer.
  • Mindst solrigt i Syd- og Sønderjylland med 153 soltimer.
  • Mest vådt i Syd- og Sønderjylland med 46 mm.
  • Mest tørt på Bornholm med 37 mm.

2. april 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram