Hvert år trækker millioner af fugle gennem Danmark i jagten på det optimale himmelstrøg at yngle og søge føde i. En ny anvendelse af DMI's vejrradarer giver nye muligheder for at studere fuglenes færden.
Fuglenes trækmønstre studeres traditionelt ved brug af ringmærkning og radiosendere, men en helt ny anvendelse af DMI's vejrradarer har gjort det muligt at observere fugletræk på samme måde, som man observerer regn- og snebyger. Radarmålingerne giver detaljerede oplysninger om, hvornår og hvordan fuglene bevæger sig i luften. Data fra disse målinger bliver blandt andet anvendt i forbindelse med udarbejdelsen af miljøundersøgelser.
Ny anvendelse af DMI's vejrradarer
En radar detekterer objekter på lang afstand ved at måle objekternes ekko af et udsendt elektromagnetisk signal. Til meteorologisk brug omregnes styrken af det modtagne ekko til intensiteten af nedbør: Et kraftigt ekko er udtryk for høj intensitet, f.eks. fra hagl eller regn fra en tordenbyge, mens svage ekkoer normalt tolkes som finregn. Men radarerne kan faktisk også bruges til at opfange ekkosignaler fra trækfugle.
"Ekkoerne fra trækfugle er endnu svagere end finregn, og vi har derfor ikke hidtil studeret disse signaler. Men ved at ændre i processeringen af radardata har vi kunnet forstærke signalerne fra trækfuglene. I første omgang har vi fokuseret på nattrækkende spurvefugle og ikke kigget efter mindre flokke af eksempelvis traner eller musvåger, som er væsentlig sværere at se end de store træk om natten," fortæller forsker Thomas Bøvith fra DMI.
