Torsdagens og fredagens vind gjort op

De kraftigste vindstød blev fredag målt i den nordlige del af Jylland. Stormen ender som en W1 på DMI's stormliste.

Et dybt lavtryk passerede lige nord om landet fredag den 9. december 2011. Det gav et meget langvarigt blæsevejr. Torsdag med vind fra syd og sydvest og fredag med vind fra vest. Data er nu tjekket grundigt igennem og gjort op.

Kraftige vindstød

Det meteorologiske døgn går fra klokken 7 til 7 dansk normaltid. Og da den kraftige blæst begyndte allerede natten til fredag, er der en hel del vind at finde på opgørelsen for det meteorologiske torsdagsdøgn, som altså slutter fredag morgen klokken 7.

Det kraftigste vindstød frem til klokken 7 fredag morgen blev registreret ved Thorsminde på den jyske vestkyst lige før klokken 6. Her blev der målt 36,0 m/s, hvilket er orkanstyrke.

De kraftigste vindstød efter klokken 7, og altså i det meteorologiske fredagsdøgn, blev målt ved Hirtshals ved 8-tiden om morgenen og senere ved Thorsminde ved 15-tiden. Begge steder var stødene oppe på 38,1 m/s, hvilket ligeledes er orkanstyrke.

høje bølger ved Nr. Vorupør.

Den kraftige vind gav høje bølger ved Nr. Vorupør. Foto Hanne Majlandt.

Højeste vindstød

Højeste vindstød fra torsdag den 8. december klokken 7 til fredag den 9. klokken 7. Grafik Mikael Scharling.

Højeste vindstød

Højeste vindstød fra fredag den 9. december klokken 7 til lørdag den 10. klokken 7. Grafik Mikael Scharling.

W1 storm

Klimatologernes har kvalitetssikret vinddataene og vurderet, at blæsevejret torsdag/fredag kan opgøres til at være en klasse 1 storm med stor geografisk udbredelse. Den kommer derfor med på DMI's stormliste som en W1 storm. Se stormlisten via linket i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Stormene klassificeres efter en klimatologisk vurdering med et bogstav og et tal. Bogstavet henviser til stormens vindretning og udbredelse, mens tallet afslører stormens styrke.

For at komme i betragtning til stormlisten skal ti-minutters middelvinden være højere end 21 m/s i mindst 10% af landet. Hvis kriteriet er opfyldt for 10-30% af landet, bliver det opgjort som en regional storm. Blæser det over kriteriet i mere end 30% af landet opgøres det som en landsdækkende storm.

Ved regionale storme noteres vindretningen med små bogstaver og ved nationale storme noteres vindretningen med store bokstaver.

En 'W1' storm på stormlisten står altså for en landsdækkende vestenvindsstorm (W) af klasse 1 styrke.

N eller n - vind fra nord / E eller e - vind fra øst / S eller s - vind fra syd / W eller w - vind fra vest

X eller x - vind fra skiftende retninger

* eller * - snestorm (vindretning sjældent opgivet)

Klasse 1 Klasse 2 Klasse 3 Klasse 4
Stormlignende
(>21 m/s)
Storm
(>24,5 m/s)
Stærk storm til orkanlignende
(>26,5 m/s)
Stærk storm til orkan
(>28,5 m/s)

12. december 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram