Storm ved vestkysten og kraftige vindstød til alle

Fredag bliver et vindomsust døgn, hvor hele landet får så kraftige vindstød, at løse genstande letter og kan give problemer. Middelvinden bliver af stormstyrke ved Vestkysten, mens resten af landet slipper med hård vind til stormende kuling.

Et dybt lavtryk nord for Skotland har kurs mod det sydlige Norge, og passerer fredag lige nord om Danmark. Blæsten omkring lavtrykket er kraftigst sydvest for lavtrykkets center, og det er netop det område, som passerer hen over Danmark.

Lavtrykkets center rammer Norges sydspids fredag morgen, og fortsætter sin færd hen over det kuperede land over Sydnorge og Sverige. Vinden ved Jorden bremses op af landjordens ru overflade. Det giver en forstyrrelse vindmøsteret, og lavtrykket fyldes langsomt op.

Lavtryk over Danmark

Lavtrykket passerer nord om Danmark den 9. december. Grafik fra DMI's animerede vejrkort.

De kraftige vinde rammer vestkysten med fuld styrke, mens resten af landet slipper billigere takket være den ru landjord i landene nord for os og herhjemme. Ude over den åbne og flade Nordsø får vinden frit løb, og torsdag aften og natten til fredag kommer der fuld storm over det meste af Nordsøen.

Kraftigere vindstød

Vindstød er vind fra højere luftlag, der finder vej ned til jordoverfladen 'gennem små åbninger lufthavet'. Da vinden i de højere luftlag ikke bremses af jordens ru overflade, er den kraftigere end vinden ved overfladen.

Vesterhavet

Vesterhavet mellem Nr. Vorupør og Hanstholm søndag. Foto Hanne Majlandt.

Fredag bliver vindstyrken i vindstødene af storm- og orkanstyrke, og de kan forekomme i hele landet. Når vindstødene 'slår ned' inde over land, afsættes energien hurtigt på det de rammer, hvorefter de dør ud. Det er oftest vindstødene, der forvolder skade, når det blæser i Danmark.

Når vindstødene 'slår ned' over vand eller ved kysterne, får de frit spil i længere tid. Først, når de har afsat energien i det oprørte hav eller i den ru overflade inde på kysten, dør de ud.

Forhøjet vandstand

Den kraftige vind giver forhøjet vandstand flere steder i landet og i flere omgange.De kraftige vinde blæser allerede nu omkring det lavtryk, der giver blæst over Danmark fredag, men ikke nok med det. Det blæser også kraftigt omkring et lavtryk længere mod nord. Et dybt lavtryk over havet mellem Island og det mellemste Norge trækker havvand fra Norskehavet ned i den nordlige del af Nordsøen, og 'det hjemlige fredagslavtryk' blæser vandet videre ned i Nordsøen, ind gennem Limfjorden og Skagerrak. Derefter kommer vandet ned gennem de indre danske farvande og til Østersøen, hvorefter det blæses op i den Botniske Bugt. I første omgang giver det risiko for forhøjet vandstand ved den jyske vestkyst fredag.

Når vinden efter lavtrykket lægger sig, løber vandet tilbage fra den Botniske Bugt, ned i Østersøen og op i de indre danske farvande. Dermed bliver der i anden omgang risiko for forhøjet vandstand i de indre danske farvande.

9. december 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram