Storm og varme ved Vestgrønland

Dybt lavtryk gav kraftige vinde og temperaturhop fra Nuuk til Qaanaaq

Lørdag bevægede et dybt lavtryk sig fra Labrador mod Baffinland. Det gav et markant skift fra roligt og koldt vejr til lunt og meget blæsende vejr langs hele vestkysten af Grønland.

I Sydvestgrønland var der i uge 45 dagtemperaturer mellem minus 5 og 10°C , og vinde fra nordøst, der kom fra indlandsisen. Fredag havde Nuuk en maksimumtemperatur på -6,1°C. I Qaanaaq langt mod nordvest var maksimumtemperaturen fredag -14,3°C.

Lørdag i Sydgrønland

Lørdag morgen tiltog vinden i Paamiut i Sydgrønland, og vinden passerede kulingstyrke klokken 12 UTC UTC står for 'Universal Time, Coordinated'. I Vestgrønland skal der trækkes 3 timer, længst mod nordvest 4 timer, fra i forhold til Greenwich tidszonen i London for at få den lokale tid. Vinden tiltog også længere oppe ad kysten samtidigt med at den sprang om i syd. I Nuuk steg temperaturen med søndenvinden ude fra havet, og allerede klokken 12 UTC passerede temperaturen i Nuuk 0°C.

Omkring klokken 21 UTC var der hård kuling i Nuuk med vindstød af storm- og orkanstyrke, og inden for en time sprang temperaturen fra +2,9 °C til 6,6°C.

Natten til søndag toppede temperaturen med 7,2°C, hvilket er 13,3°C højere end fredagens maksimumtemperatur. Søndag klokken 09 UTC toppede vindstødene med 39 m/s (grænsen for orkan går ved 32,6 m/s), og middelvinden toppede en time senere med 26 m/s (grænsen for storm går ved 24,5 m/s).

Søndag fortsatte det dybe lavtryk ufortrødent nordpå til Baffinbugten, og gav hård vind til hård kuling fra syd og sydøst mange steder langs vestkysten. I Maniitsoq, nord for Nuuk, blev det også en kort overgang til regulær storm omkring klokken 09 UTC.

I Kangerlussuaq steg maksimumtemperaturen fra fredag til søndag fra -14,5°C til +11,0°C, det vil sige 25,5°C.

Mandag i Nordgrønland

Natten til mandag nåede lavtrykket til Nordvestgrønland. Klokken 03 UTC sprang vinden i Qaanaaq i øst/sydøst og tiltog til kulingstyrke, mens vindstødene blev af stærk stormstyrke. Samtidigt tog temperaturen et hop fra -10,0°C til +0,5°C. Mandagens makstemperatur i Qaanaaq blev målt til +2,1°C, hvilket er 16,4°C højere end fredagens makstemperatur.

Tilbage til normale tilstande for Vestgrønland i november

Tirsdag er vinden aftaget helt igen, og temperaturen langs vestkysten af Grønland ligger igen under frysepunktet. Længst mod syd lige under frysepunktet og længst mod nord under -3°C (målt tirsdag klokken 10 UTC).

Kort over Grønland

Stednavne i Grønland, hovedsagligt på grønlandsk.

Sne og is set fra satellit fredag -før varmen- og tirdag lige efter varmen:

Satellitfoto af området omkring Nuuk

Satellitfoto af området omkring Nuuk fredag den 11. november 2011.

Satellitfoto af området omkring Nuuk

Satellitfoto af området omkring Nuuk tirsdag den 15. november 2011.

15. november 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram