Selv kolde år er nu varme

Det globale vejr 2011 blev en stor del af året domineret af fænomenet La Niña - særligt ekstremt eksemplificeret ved oversvømmelserne i Australien i begyndelsen af året og tørken på Afrikas Horn i slutningen af sommeren. Men for et La Niña-år var 2011 temmelig usædvanligt.

"Når der forekommer La Niña-tilstande, så er vandet i det tropiske, østlige Stillehav koldere end normalt. Det resulterer i en global temperatur, der typisk ligger nogle tiendedele af en grad under den normalperiode, vi plejer at sammenligne med," fortæller seniorforsker ved Danmarks Klimacenter Martin Stendel.

Tre faser af ENSO

Globale temperaturanomalier i La Nina-år og andre. Tallene er foreløbige. Endelige tal for hele 2011 forventes først færdige i slutningen af januar 2012. Grafik fra WMO.

"På trods af La Niña, så slutter 2011 omkring en 10. plads over varme år, siden globale observationer begyndte i midten af 1800-tallet," fortsætter forskeren.

Ser vi kun på La Niña-år (blå i nedenstående grafik fra FN-organisationen WMO), så er 2011 med stor sandsynlighed det varmeste La Niña-år ikke bare for de 60 år på figuren, men faktisk siden observationerne begyndte.

Globale temperaturanomalier i La Nina-år og andre

Globale temperaturanomalier i La Nina-år og andre. Tallene er foreløbige. Endelige tal for hele 2011 forventes først færdige i slutningen af januar 2012. Grafik fra WMO.

"Men konklusionen det varme, kolde år står dog ikke at ændre," slutter Martin Stendel.

La Niña og modsætningen El Niño er et koblet ocean-atmosfære fænomen, der normalt hvert andet til syvende år udløser en kæde af vejrmæssige forandringer over store dele af kloden. I El Niño-år påvirker det varmere overfladevand i det tropiske, østlige Stillehav den globale temperatur. Det omvendte sker i La Niña-år. Her dominerer koldt overfladevand den tropiske del af det østlige Stillehav.

31. december 2011.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram